Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kfor nastavlja da brine o sigurnosti


Italijanski vojnici iz sastava Kfora

Novi komandant Kfora italijanski general Đuzepe Emilio Gaj izjavio je da će Kfor nastaviti da radi na očuvanju mira i pružanju sigurnosti na celoj teritoriji Kosova. Italijanski general je to izjavio po preuzimanju dužnosti komandanta mirovnih snaga.

Mirovne snage Kfora ostaju privržene očuvanju mirnog i sigurnog okruženja za sve građane na celoj teritoriji Kosova, izjavio je novi komandant Kfora Đuzepe Emilio Gaj.

Italijanski general je na konferenciji za novinare po preuzimanju dužnosti od francuskog generala Gzavijea De Marnaka kazao da će nastaviti da sprovodi misiju svog prethodnika ali i da će uneti novine.

“Odlučni smo da radimo u saradnji sa UNMIK-om i drugima. Radiću kao i De Marnak a jedina razlika biće naš moto koji sada glasi ‘Jedinstvo Kfora’, izjavio je italijanski general dodavši kako to znači da će ‘svi vojnici i civili raditi zajedno u rešavanju problema’.

Ceremonija smene na čelu komande međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu obavljena je u glavnom štabu komande Kfora. Dosadašnji komandant De Marnak ocenio je da je u proteklih godinu dana Kfor pružao bezbednost i stabilnost, te imao uspešnu saradnju sa institucijama, predstavnicima svih zajednica i građanima.

“Nasilje u bilo kom trenuku ne sme biti opcija i Kfor ostaje u potpunosti opredeljen da spreči nasilje i pojedince koji imaju nameru da ga podstaknu”, kazao je De Marnak dodavši da je dijalog jedini način za pronalaženje rešenja.

Primopredaji dužnosti prisustvovao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, američki admiral Mark Ficdžerald, kao i međunarodni i domaći zvaničnici.

Američki admiral je ocenio da je De Marnak služio na Kosovu u delikatnom trenutku, punom neizvesnoti.

“Vođe se brinu da ljudi ne vide samo viziju, već da je osete i dožive. Gzavije je iskoristio svaku priliku da reči pretori u dela i da radi odlučno za mir”, ocenio je Ficdžerald pružajući uveravanja da će Kfor nastaviti da radi za mir, stabilnost i promovisanje demokratskog društva.

Predsednik Fatmir Sejdiu je izrazio zahvalnost dosadašnjem komandantu Kfora ocenivši da je njegov mandat bio obeležen izazovima i događajima koji su rezultirali nezavisnošću Kosova. Kosovo je prošlo kroz osetljive faze rešavanja statusa do ostvarenja državnosti na osnovu plana Martija Ahtisarija.

Period pre statusa, posle donošenja odluke i međunarodnog priznanja protekao je u redu i uglavnom mirno, izjavio je Sejdiu dodavši da je takva tranzicija bila moguća zahvaljujući sigurnosti koju je pružio Kfor.

“U ovom važnom istorijskom trenutku De Marnak i Kfor su bili uz Kosovo pružajući fizičku i psihološku sigurnost”, kazao je kosovski predsednik, koji je došdašnjeg komandanta Kfora odlikovao ‘Medaljom za vojne zasluge na Kosovu’.

Obraćajući se novom komandantu, Sejdiu je rekao da će naredni period obeležiti stvaranje Bezbednosnih snaga Kosova u čemu će, na osnovu Ahtisarijevog plana, glavnu ulogu imati Severno-atlantska Alijansa.

Kosovu je stacionirano više od 16.000 pripadnika mirovnih snaga NATO-a, dok njihov komandant ima jednogodišnji mandat.

XS
SM
MD
LG