Dostupni linkovi

Beograd u novom izdanju igre Monopol


Nakon višemesečnog glasanja, Monopol, društvena igra broj jedan u svetu, dobila je nova polja. Na toj, za ceo svet jedinstvenoj tabli monopola, Beograd je dobio svoje mesto i to u luksuznoj zelenoj zoni u kojem mu društvo prave Kejptaun, Pariz i Montreal. Novo izdanje igre "Monopol - ovde i sada" od juče se nalazi u prodaji širom sveta. Ono će biti dostupno u više od 50 zemalja i na 37 jezika.

U jednoj od beogradskih prodavnica, u kojoj se može kupiti novi Monopol, kažu da je interesovanje za novom tablom ove igre ogromno:


"Postoji fantastično interesovanje, već smo prodali pola dostave."

RSE: Da li se u odnosu na prethodni Monopol bolje prodaje?

"Da, mislim da je baš to što se i Beograd nalazi na tabli novog Monopola podstaklo njegovu prodaju."

Snežana Radulović, marketinška menadžerka u kompaniji "Kozmolina", koja je zastupnik ove popularne igre na srpskom tržištu, kaže za RSE da Beograd svoj dolazak na Monopol tablu duguje mnogima koji su mesecima glasali za njegovu nominaciju:

"Nama je prvenstveno drago što je Beograd prošao na tom glasanju, a prošao je odlično - četvrti smo po redu po vrednosti polja na toj tabli. Do sada su ranija izdanja Monopola uvek bila lokalno prilagođena svakoj zemlji, a ovo je prvo izdanje koje će biti apsolutno isto u svim zemljama. Dakle, svi ljubitelji Monopola širom sveta će na tabli imati Beograd. Mislimo da je to značajno za nas i da bi trebalo da doprinese podizanju rejtinga Beograda, da svuda u svetu Beograd stavi u neki pozitivan kontekst."

Povodom izlaska nove table Monopola, mnogi ljubitelji ove igre mogli su da je isprobaju u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

"Prijavila sam se da bih videla kako izgleda nova tabla."

"Monopol sam počeo da igram još kao klinac, kada sam imao pet-šest godina, naučio sam pravila i bio mi je super. Odlučio sam da pokušam i sada, valjda sam navežbao za osam godina."

"Pošto sam glasala da Beograd uđe na tablu, bilo mi je mnogo drago kada je ušao."

Ali, uprkos nadama da bi pojavljivanje Beograda na mapi najveće društvene igre na svetu moglo doprineti stvaranju boljeg imidža Srbije, marketinški stručnjaci kažu da to neće imati tako velike efekte kako se to u Srbiji predstavlja. Nadežda Milenković, ekspertkinja za marketing, za RSE kaže:

"To je jedan detalj, svaki put imamo neki detalj od kojeg imamo neka očekivanja. Ne mislim da je značajno."

Monopol je 1934. godine izumeo Čarls Derou, nezaposleni Amerikanac koji je živeo u periodu velike depresije. Cilj igre je ostvariti što veće bogatstvo i dovesti protivnika do bankrotstva. Do sada je prodato 250 miliona primeraka ove društvene igre, koja će se uskoro igrati i na Internetu, putem konzola, ali i na mobilnim telefonima.

XS
SM
MD
LG