Dostupni linkovi

Nakon incidenta, situacija mirna


Kosovska Mitrovica, Foto: Ricki Green
Kosovska Mitrovica, Foto: Ricki Green

Situacija u naselju "Tri solitera" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, posle sukoba lokalnih Srba i Albanaca, danas je stabilna, a policija još ne zna ko je inicirao sinoćne nemire. Regionalni komandir UNMIK policije Dejvid Meklin potvrdio je da su četvorica Srba zadobili lakše povrede u sukobu s Albancima, dodajući da je još nepoznato ko je započeo incident.

"Ne znamo šta je uzrok incidenta, šta je prouzrokovalo problem. Mislimo da je u pitanju samo grupa mladih koji su razgovarali i nakon toga počeli da se tuku. To su informacije koje do sada imamo", rekao je Dejvid Meklin.

On je istakao da je tokom sukoba korišćeno vatreno oružje dodavši da se pucalo sa obe strane, ali da nije bilo direktne pucnjave jednih u druge. Upitan da kaže šta će policija preduzeti da se ovakvi i slični incidenti ne bi ponavljali, Meklin je odgovorio da će patrolne jedinice policije biti konstantno spremne da reaguju i odgovore izazovima.

U sukobu s Albancima u Kosovskoj Mitrovici sinoć nešto posle 23 časa lakše povrede zadobili su Aleksandar Mihajlović, Goran Vučetić, Milovan Rakić i Miloš Krsmanović. Dežurni lekar mitrovičke bolnice dr Miroslav Dančetović rekao je da četvorica srpskih mladića imaju povrede glave i donjih delova ekstremiteta, da nisu u životnoj opasnosti i da su im povrede nanete kamenicama i hladnim oružjem.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova Marko Jakšić smatra da sinoćnji incident kod “Tri solitera“ nije ništa novo. Jakšić kaže da sve ono što se dešavalo u poslednja dva meseca u Suvom Dolu a sada i kod “Tri solitera“, govori o tome da je albanski cilj pre svega, kako je kazao, proterivanje Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice:

“To je pre svega njihova ideja da stvore nezavisno Kosovo na celoj teritoriji i onoj koju ne kontrolišu. Mislim da je to jedan od glavnih razloga za tako često ponavljanje incidenata, sukoba i napada na Srbe koji žive ovde u severnom delu. Znači, pošto su ‘počistili’južni deo Kosovske Mitrovice, Albancima je ostalo da ‘očiste’ još i severni deo i na taj način, na temelju etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, naprave svoju nezavisnu državu. Ponavljam to je već viđeno.”

Predsednik južnog dela Mitrovice Bajram Redžepi ocenio je da su ovakvi incidenti neprihvatljivi:

“Svaki incident je naravno nepoželjan. Ne znam kako je sve to počelo jer nisam bio ovde i ne želim da prejudiciram stvari ali bez obzira ko je prvi počeo to je neprihvatljivo i mislim da bi svi trebalo da se suzdržavaju kako ne bi dolazilo do ovakvih incidenata. Srećom, kako sam informisan, KFOR je brzo intervenisao, smirio strasti i sada je situacija mirna. Mi ćemo preko Komiteta za sigurnost apelovati na građane da se ubuduće suzdržavaju, ne reaguju na provokacije. U svakom slučaju daćemo sve od sebe da se ovakvi incidenti više ne dese.”

Inače, Srbi koji su se posle incidenta okupili u naselju "Tri solitera" razišli su se nešto posle ponoći, a glavni most na Ibru od jutros je ponovo slobodan za prolazak civila. U sukobu Srba i Albanaca su korišćene kamenice, a čula se i sporadična pucnjava. Kamenicama je oštećeno i nekoliko okolnih automobila, među kojima i dva UNMiK-ova vozila.

XS
SM
MD
LG