Dostupni linkovi

Šta je slijedeće za Južnu Osetiju i Abhaziju?


Piše: Liz Fuller

Malo je vjerovatno da će formalna odluka ruskog predsjednika Dmitrya Medvedeva da prizna Abhaziju i Južnu Osetiju, dvije odmetnute provincije u Gruziji, kao nezavisne države, dati završnu riječ statusu ove dvije regije. Južna Osetija, u prvom redu, nema skoro nikakvih šansi da preživi kao održiva država. S druge strane, Abhazija ima potencijala da razvije poljoprivredu i turizam, te ima brojnu dijasporu u Turskoj koja bi mogla pružiti potrebne investicije.

Iako je Medvedev zadužio Ministarstvo vanjskih poslova da izradi sporazume o prijeteljstvu, saradnji i međusobnoj saradnji i sa Južnom Osetijom i sa Abhazijom, Južna Osetija bi gotovo sigurno mogla biti uključena u Rusku Federaciju prije ili kasnije. Predsjednik Južne Osetije Eduard Kokoity u maju je izjavio:

“Primarni cilj Južne Osetije je da se ujedini sa Sjevernom Osetijom, koja je u sastavu sa Rusijom. Mi nikad nismo krili ovaj cilj.”


Predsjednik Sjeverne Osetije Teimuraz Mamsurov je takođe opisao ujedinjenje Osetijaca u jednom entitetu kao ispravljanje istorijske nepravde.

Ustav Ruske Federacije dopušta prijem novih teritorijalnih entiteta uz međusobnu saglasnost obje strane, te ponovno crtanje ili ukidanje granica između federalnih subjekata, takođe uz muđusobnu saglasnost. Većina stanovništva obje regije već ima ruske pasoše, iako je Abhazija početkom ove godine počela da izdaje svoj vlastiti.


Samo nekoliko sati nakon je što Medvedev objavio da je potpisao odluku kojom se priznaje Abhazija i Južna Osetija, Aleksei Ostrovsky, koji predsjedava Komitetom za veze sa CIS-om i rodoljubima ruske Dume, izjavio je da ne isključuje mogućnost da ove dvije regije postanu dio Rusije, ukoliko tamošnje stanovništvo tako odluči.


Pripajanje Abhazije bi predstavljao veći problem za Moskvu, jer je predsjednik ove rergije Sergei Bagapsh stavio svoju reputaciju na nezavisnost Abhazije i malo je vjerovatno da će promijeniti mišljenje. S druge strane, potpredsjednik Abhazije Raul Khadjima i Aruua, opoziciona unija veterana rata sa Gruzijom od 1992. do 1993., su naklonjeni Rusiji.

XS
SM
MD
LG