Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada odlučno protiv ekonomskog kriminala


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači optužio je danas određene ‘elemente pravosuđa da ometaju rad vlade u borbi protiv svih vrsta ekonomskog kriminala’. Tači je na konferenciji u Prištini pružio uveravanja da će se Vlada Kosova odlučno boriti protiv ekonomskog kriminala, pranja novca i korupcije i da za to ima konkretan program.

Kosovski i međunarodni zvaničnici ocenili su da borba protiv ekonomskog kriminala predstavlja prioritet pošto razne zloupotrebe dovode do gubitaka u Bruto domaćem proizvodu i negativno utiču na razvoj Kosova.

Ovakve ocene iznete su na konferenciji “Sprečavanje ekonomskog kriminala, korupcije i pranja novca na Kosovu”, koju je organizovao Kabinet premijera u saradnji sa Kancelarijom za vezu Evropske komisije.

Premijer Kosova Hašim Tači je ne navodeći detalje optužio određene delove kosovskog pravosuđa da ometaju borbu protiv korupcije.

“Na žalost Vladi Kosova ne pomažu neki segmenti kosovskog pravosuđa već ometaju njene planove u borbi protiv korpucije. Ti elementi već osam godina mirno spavaju nad kriminalnim dosijeima”, kazao je Tači dodajući da je njegova Vlada odlučna da se bori protiv svih oblika finansijskog kriminala i korpucije.

Kosovski premijer je predstavio program svoje Vlade u tom pravcu. Konkretno, pri Vladi formirana je Radna grupa koja treba da pomogne vlastima najpre u sprečavanju a zatim i u borbi protiv ekonomskog kriminala. Grupu čine predstavnici ministarstava, carine, Vrhovnog suda, Poreske uprave i drugih institucija.

Grupa je sastavila plan čije sprovođenje počinje odmah. U tom pogledu Tači je najavio da neće biti tolerancije prema onima koji ne ometaju i koji kriju kriminalne radnje:

“Imaćemo nula tolerancije prema korupciji a bitku možemo dobiti samo onda kada sprovedemo korenite reforme u pravosudnom sistemu, jer Vlada Kosova se ne može boriti protiv korupcije kada to ne čini pravosuđe."

Kosovski premijer je kao prioritet naveo i nameru svoje Vlade da spreči razvoj neformalne ekonomije. S tim u vezi, šef Kancelarije Evropske komisije Renco Davidi izneo je procenu da neformalna ekonomija čini 35 odsto Bruto domaćeg proizvoda Kosova ili oko 700 miliona evra godišnje.

Na taj način, kaže on, onemogućena je naplata poreza, a čija sredstva bi mogla biti upotrebljena za pružanje boljih usluga građanima, bolju upravu, te posebno za izgradnju škola i bolnica.

“Evropska unija je pomogla Kosovu sa konkretnim projektima kako bi se sprečila neformalna ekonomija. Cilj je da se ojača kapacitet Kosova u sprečavanju pranja novca”, kazao je Davidi dodavši da je cilj i konfiskovanje sredstava koja donosi ekonomski kriminal.

Predstavnik Evropske unije je ocenio da je neformalna ekonomija ozbiljna prepreka integraciji Kosova u EU, dok bi sprovođenje Vladinog plana omogućilo da Kosovo realizuje svoje ciljeve.

XS
SM
MD
LG