Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustručavanje arapskog sveta da prizna Kosovo


Priština

Stručnjak za islamska pitanja Ridvan Al Sajed iz Libana izrazio je u Prištini uverenje da će arapske zemlje u narednim mesecima priznati Kosovo. Sajed je to izjavio na konferenciji organizovanoj s ciljem da se arapske zemlje podstaknu da priznaju Kosovo. Kosovo je priznalo šest od 57 zemalja članica Islamske konferencije.

Zvanična Priština pozvala je zemlje Islamske konferencije da priznaju nezavisnost Kosova. Takva poruka je izneta na međunarodnoj konferenciji ‘Kosovo i arapski svet’, na kojoj su se gostima iz arapskih zemalja obratili čelnici institucija Kosova i predstavnici nevladinog sektora.


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izrazio je nadu da će arapske zemlje vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova. Kosovo očekuje da ga priznaju arapske zemlje, jer ono nije presedan i u drugim sukobima u svetu, izjavio je Sejdiu otvarajući konferenciju.


“Nadamo se i očekujemo da dolazi vreme saradnje, da i arapski svet prizna realnost kao perspektivu za sve građane i da se time prekine destruktivna kampanja”, kazao je Sejdiu dodajući da Kosovo pruža dokaze da će biti faktor stabilnosti.


Sejdiu je rekao da Kosovo razvija dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, bez obzira što Beograd nastavlja
sa oštrom retorikom prema najmlađoj državi u svetu.


Odbacivši optužbe da je Kosovo veštačka tvorevina NATO-a, Sejdiu je rekao da institucije Kosova garantuju da će se ostvariti demokratske vrednosti za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost.

Na skupu, koji je organizovala nevladina organizacija “Forum 2015” učestvovali su pripadnici javnog života koji imaju uticaja u arapskim zemljama, te predstavnici nevladinog sektora i institucija Kosova. Cilj je bio da se otklone predrasude i pozovu arapske zemlje da priznaju Kosovo. Međutim to će prema oceni učesnika biti izazov.


Savetnik premijera Libana Fuada Siniore i stručnjak za islamska Ridvan Al Sajed izjavio je da se arapske zemlje ustručavaju da priznaju Kosovo, te dodao da se takva slika može promeniti aktivnijom spoljnom politikom Prištine i intenzivnijom saradnjom sa tim zemljama.


Ipak Al Sajed veruje da će arapski svet imati veću korist od priznanja Kosova nego od nepriznanja:


“Nismo zadovoljni statusom dosadašnjih odnosa. Ne vidim razloga zašto postoji ustručavanje arapskog sveta u priznanju Republike Kosova”, kazao je Al Sajed, izrazivši uverenje da će u narednim mesecima neke arapske zemlje priznati Kosovo.


Ipak, on je naglasio kako se ne sme zaboraviti da svaka zemlja ima svoje interese i posebnu politiku.


Institucije Kosova su ukazale na strategiju upoznavanja sa novostvorenom državom i podsticanja priznanja. Kako je objasnio ministar inostranih poslova Skender Hiseni, lobiranje podrazumeva direktne kontakte sa svim zemljama koje nisu priznale nezavisnost.


“Postoje velike mogućnosti za političke i ekonomske odnose sa arapskim svetom. Verujemo da će se arapske zemlje približiti Kosovu, kao što su to učinile posle rata pružajući pomoć i ekonomsku podršku”, kazao je Hiseni.


I dok se institucije nadaju da će arapske zemlje ubrzo priznati Kosovo, opozicija i mnogi analitičari kritikuju Vladu za nedostatak ozbiljne spoljne politike.


Publicista Veton Suroi izjavio je da su institucije Kosova slabe u uspostavljanju odnosa sa arapskim zemljama.


“Kosovo kao država nema politiku prema arapskom svetu. Skupština Kosova još nije razmatrala spoljnu politiku a na tu temu postoji samo vodič”, kazao je Suroi.


Cilj konferencije ‘Kosovo i arapski svet’ bio je da se otklone predrasude i pozovu arapske zemlje da priznaju Kosovo. Institucije su zabrinute pošto šest meseci nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo šest od 57 zemalja članica Islamske konferencije, među kojima nema ni jedne zemlje iz arapskog regiona.

XS
SM
MD
LG