Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest Srba zbog uspostavljanja granice


Više stotina kosovskih Srba na današnjem protestu u Zubinom Potoku usprotivilo se uspostavljanju granice između Kosova i centralne Srbije i poručilo da ne priznaju misiju EULEKS-a.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da Srbi sa Kosova nikada neće dozvoliti predstavnicima UNMIK-a, Kfora i Kosovske policijske službe da uspostave granicu između Kosova i Srbije:


“Mi moramo da im pokažemo da se nismo uspavali i da nikada nećemo dozvoliti da uspeju u svojoj nečasnoj nameri da uspostave granicu tamo gde joj nije mesto između Srbije i Kosova.”

Ristić je kazao da instaliranje video nadzora na prelazu Brnjak na severu Kosova, što je bio i povod za današnje okupljanje građana, ima za cilj uspostavljanje carine na severu Kosova i dovođenje misije EULEKS-a na ove prostore:

“Mi moramo danas da im pošaljemo jasnu poruku da u tome neće uspeti. Džaba im silna vojska koja je jutros otišla put administrativnog prelaza. Da su tako bili revnosni 17. marta 2004. ne bi Srbi napustili centralno Kosovo i mnoge delove Metohije. Danas su se uplašili da mi ovde u ibarskom Kolašinu ne odemo i ne porušimo im te kamere. Mi im danas nećemo rušiti kamere ali ćemo im poslati jasnu poruku da one nisu potrebne tu. A mi vidimo da je njihov cilj uvođenje carine i dovođenje misije EU.”

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je vlastima u Beogradu da budu jedinstveni i složni zarad interesa Srba na Kosovu:

“Naši stavovi sa ovog prvog mitinga i okupljanja posle dužeg vremena su da ne prihvatamo carine, granice, podele između Kosova i Metohije i Srbije, odnosno nas i naše države Republike Srbije. Mi smo i po Ustavu deo države Srbije i zato sa ovog mitinga šaljemo poruku novoj Vladi i predsedniku Vlade, da ako kažu da nastavljaju kontinuitet jedne politike kada je Kosovo i Metohija u pitanju sa prethodnom Vladom, onda da mi to i vidimo na ovim prostorima. Ako kažu da je ovo neotuđivi deo teritorije države Srbije, onda da vidimo na delu da je to tako. Ne želimo nikakve podele niti granice.”

Na protestu su govorili i predstavnici Srpske radikalne stranke Ljubomir Kragović i Nenad Topličević koji je predsednik opštine Kosovska Mitrovica. Na protestu na platou u centru varoši, koji je završen mirno, građani su nosili parole "Stop EULEKS-u", "Kosovo je Srbija", "Ne želimo granice i carine". Srbi su potom na trideset minuta blokirali magistralni put Zubin Potok - Kosovska Mitrovica.

Kosovska policijska služba (KPS) počela je prošle sedmice instaliranje policijskih kamera na graničnom prelazu Brnjak između Kosova i Srbije, a portparol KPS Veton Eljšani je najavio da će biti postavljene i na prelazu Jarinje kod Leposavića. Da podsetimo, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, nezadovoljne grupe Srba su iz revolta 19. februara spalile punktove na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG