Dostupni linkovi

Srbi pozvani da istupe iz institucija Kosova


Marko Jakšić
Marko Jakšić

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova Marko Jakšić i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović pozvali su danas Srbe upošljene u kosovskim institucijama da istupe iz njih.

Jakšić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici izjavio da očekuje i od predstavnika zvaničnog Beograda da i oni pozovu Srbe koji su uključeni u rad kosovskih institucija da izađu iz njih:

“Mi očekujemo od Beograda da pozove sve Srbe koji rade u institucijama nezavisne albanske države da napuste te institucije. Mi očekujemo da Beograd preuzme na sebe plaćanje KPS policajaca srpske nacionalnosti. Ne može ministarstvo za Kosovo i Metohiju da kaže ‘ ako ih budemo plaćali probićemo budžet’. Niko od nas, bar za sad, ne isistira da KPS bude deo državnih struktura ministarstva policije Srbije. Ali Beograd mora te ljude da plaća. Ako ih ne bude plaćao Beograd, plaćaće ih Hašim Tači. Onaj ko policiju plaća ona je njegova. iz tog razloga ne postoji prekoračenje budzeta, jer su ovo fundamentalne stvari za opstanak srpske države na ovom prostoru. i naravno, tu mislimo i na radnike pravosuđa i na ljude koji rade po zatvorima. Dakle, sve te institucije treba da budu na platnom spisku države Srbije”

Predsednik Srpskog Nacionalnog Veća ( SNV) severnog Kosova Milan Ivanović zatražio je od Vlade Srbije da, kakao je kazao, prestane da vodi jednostranačku politiku kada je u pitanju interes i opstanak Srba na Kosovu:

Milan Ivanović

"To naročito mislim zato što oni ističu da je Kosovo državno i nacionalno pitanje broj jedan. Shodno tome, onda oni nemaju pravo da vode jednostranačku politiku. Treba biti principijalan u politici, Ako se zalažu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država u svetu, onda moraju da se zalažu za isti princip kada je Srbija u pitanju. Ali nismo baš nikog sa vlasti čuli da je tako nešto rekao i povodom situacije u Gruziji gde je od strane SAD pokušano etničko čišćenje Rusa u južnoj Osetiji.i zaista, jedino su Rusi danas pravi Srbi koji vode neku srpsku nacionalnu i državnu politiku”

Jakšić i Ivanović su se još jednom usprotivili raspoređivanju EULEX-a u srpskim sredinama na Kosovu, ističući da misija EU mora naići na bojkot svih kosovskih Srba i onih koji poštuju srpsku državu.

Kosovski Srbi održaće u ponedeljak u Zubinom Potoku “Protest upozorenja UNMIK-u”, zbog instaliranja video nadzora na graničnom prelazu Brnjak na severu Kosova, saopšteno je danas u Kosovskoj Mitrovici.

Organizator “Mitinga upozorenja UNMIK-u” koji je zakazan za ponedeljak od 11 sati je opština Zubin Potok. Kosovska policijska služba (KPS) počela je instaliranje policijskih kamera na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka na severu Kosova. Kamere će, kako je najavljeno iz Kosovske policije biti postavljene i na prelazu Jarinje kod Leposavića.

XS
SM
MD
LG