Dostupni linkovi

Uspješna akcija suzbijanja prosjačenja


Herceg Novi je jedno od poznatih turističkih odredišta na crnogorskoj obali.
Herceg Novi je jedno od poznatih turističkih odredišta na crnogorskoj obali.

Ljeto i turistička sezona uvijek su predstavljali mamac za sve veći broj prosjaka na ulicama crnogorskih gradova, posebno na primorju. Ove godine je, međutim, policija prvi put preduzela akciju uklanjanja prosjaka koja, prema ocjenama svih relevantnih subjekata, daje izvjesne rezultate.

Aktivnosti u okviru akcije Prosjak, koja se sprovodi u svim crnogorskim gradovima, rezultirale su znatnim smanjenjem prosjačenja, rekla je za naš program Tamara Popović, portparol Uprave policije, koja je ocijenila da je ova pojava sada svedena na najmanju mjeru. Popović je rekla da je Uprava policije isplanirala i počela realizaciju koordinirane akcije prije početka ljeta, odnsno turističke sezone, te da ona još uvijek traje i da će biti nastavljena nesmanjenim intenzitetom. Tamara Popović, Uprava policije:

"Protiv više osoba, uglavnom u Podgorici i primorskim gradovima, podnijeta je prekršajna prijava zbog sumnje da su počinile prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru, organizovanje i navođenje na prosjačenje. Prosjaci su po pravilu maloljetna lica koja su bliži ili daljnji rođaci navodili na prosjačenje. Većina ove djece je privremeno smješteno u Centar za djecu i mlade Ljubović. Značajne rezultate u akciji Prosjak Uprava policije ostvaruje sa nadležnim organima, a posebno u dobroj saradnji i komunikaciji sa Centrom za socijalni rad i lokalnim samoupravama."

U Ministarstvu turizma očekuju da će se akcijom uklanjanja prosjaka sa ulica crnogorskih gradova postići željeni rezultat. Savjetnik za odnose s javnošću pri Ministarstvu turizma Marija Rajković kaže da, osim što predstavlja širi društveni problem, prosjačenje naročito utiče na sliku koju turisti stiču o Crnoj Gori:

"U Crnoj Gori kao i u zemljama u regionu uočena je ova pojava, slika koju stvaraju prosjaci na ulicama, naročito u toku glavne turističke sezone u velikim turističkim centrima, nije lijepa, ali da svakako kao što sam već rekla predstavlja problem uopšte društva i problem koji se ne može riješiti preko noći, ali da se nadamo da će u budućnosti sve ove mjere koje se preuzimaju svesti ovaj problem na najmanju moguću mjeru."

Poziv koji su tri relevantne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Nacionalna romska koalicija "Romski krug", Akcija za romska prava i Fondacija za stipendiranje Roma početkom juna uputile državnom tužiocu Crne Gore i Upravi policije da učine dodatne napore za rješavanje problema prosjačenja u Crnoj Gori koji je početkom ljeta intenziviran rezultirao je policijskom akcijom i pozitivnim ocjenama. Predstavnici romske populacije izražavaju zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali naglašavaju da je problem prosjačenja veoma složen i da je za njegovo rješavanje neophodno uključivanje više institucija. Vaselj Beganaj, predstavnik Upravnog odbora Romskog kruga:

"Ta pojava stvara lošu sliku i predrasudu prema samoj romskoj populaciji, a s druge strane nemamo, na žalost, jake institucije sistema, tu mislim prvenstveno na socijalni sistem u Crnoj Gori koji bi trebalo mnogo energičnije da se bavi ovim pitanjem kako sprovođenjem dječijih prava po Konvenciji o dječijim pravima i svakako neko materijalno obezbjeđenje porodice. U drugom smislu veliki broj Roma nema ličnu dokumentaciju. Tako da samim tim ne mogu da ostvare neka socijalna prava."

Jasna Vukićević

Akcija suzbijanja prosjačenja daje dobre rezultate, međutim, osmogodišnji Bojan kojeg smo snimili na glavnoj budvanskoj ulici i dalje prosi.

Na primorje svakog ljeta dolaze grupe prosjaka iz Crne Gore, ali i regiona u kojima ima na desetine maloljetnika. I pored akcije policije prosjačenje se nastavlja. Mali Rom Bojan pjeva:

"...Da me nađeš ti mene...".

RSE: Koliko imaš godina?

Bojan: Ja, osam.

RSE: Svaki dan si tu na ulici?

Bojan: Ne. Maloprije sam došao iz Bara.

RSE: Koga imaš u porodici?

Bojan: Imam ovdje noca i majku.

RSE: Imaš li problema na ulici?

Bojan: Nemam. Sviram pesmu. Ja se snađem pa prosim. Pare pa da zaradim. Imam malu sestru, ona je plakala da nemamo para za mleko, ja treba da nabavim mleko.

Grupe maloljetnih prosjaka obično predvodi starija osoba koja ujedno i ubira i zaradu. Procjenjuje se da samo tokom ljetnje sezone zarade i po par desetina hiljada eura.

Bojan pjeva: "... Da me nađeš na putovima tiii...".

RSE: Koja je to pjesma?

Bojan: "Putovima".

RSE: Koliko zaradiš dnevno?

Bojan: Po pedeset centi.

RSE: Dolazi li policija?

Bojan: Ne.

RSE: Nikad?

Bojan: Mene ne diraju, samo kada vidu da prosim, idu dalje.

RSE: Što radiš kada ne prosiš?

Bojan: Čistim travu, detelinu skupljam, prodajem.

RSE: Što ćeš biti kada porasteš?

Bojan: Muzikant.

XS
SM
MD
LG