Dostupni linkovi

Zanijer: Nisam predložio stvaranje srpske policije


Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u sredu da nikada nije predložio stvaranje srpske policije u okviru Kosovske policijske službe (KPS) van komandnog lanca KPS-a, kako su pre skoro mesec dana javili pojedini mediji u Prištini.

On je rekao da na ove napise nije mogao ranije da reaguje jer je bio na godišnjem odmoru i van Kosova.

Tokom ovog perioda, rekao je, pročitao je mnogorojne napise koji ne odražavaju izjave koje je dao niti predstavljaju njegove politčke stavove.


Zanijer je rekao da je posle sastanka sa ministrom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goranom Bogdanovićem o tom sastanku informisao Vladu Kosova i da na tom sastanku nije bilo razgovora o stvaranju odvojene ili paralelne komandne strukture za Srbe, pripadnike KPS-a.


Bogdanović je, prema Zanijeru, zatražio da Srbi pripadnici KPS-a ostanu pod komandom UNMIK policije, na šta je on, kako je rekao, odgovorio da je izvršen proces tranzicije i da Srbi treba da budu deo jedinstvene komande policije Kosova.


„Čuo sam da je bilo ideja o stvaranju odvojene komande za srpske policajce. Želim da kažem da ja nikada tako nešto nisam spomenuo“
, rekao je Zanijer.


Govoreći o rekonfiguraciji, on je rekao da ona predstavlja novo stanje na terenu. UNMIK će smanjivati ljudstvo dok će se EULEX širiti na terenu.


On je izjavio da će UNMIK sačuvati svoje prisustvo na Kosovu, posebno u sredinama sa srpskom populacijom ili mešovitim stanovništvom.


„Mi ćemo ostati prisutni u Peći, Gračanici, Štrpcu i sigurno i u Mitrovici.“


Govoreći o carini Zanijer je priznao da je neophodno da se na severu Kosova obezbedi prisustvo legalne vlasti, pošto je tamo sve van kontrole, što se, kako se ocenjuje, koristi ilegalnu trgovinu i nekontrolisani uvoz robe.


Međutim, ni danas Zanijer nije odredio rok do kada će se vratiti red i zakonitost na graničnim prelazima na severu, niti je spomenuo neku meru koja se može tamo preduzeti.


Šef UNMIK-a je rekao da su odnosi između UNMIK-a i Vlade Kosova dobri, kao i njegovi odnosi sa premijerom Hashimom Thaçijem. Rekao da ne vidi mnogo mogućnosti da dođe do nesuglasica između administracije UN-a i Vlade Kosova, kako se predviđa u različitim analizama u medijima.

XS
SM
MD
LG