Dostupni linkovi

Korak ka razmeštanju Eulexa


Iv de Kermabon
Iv de Kermabon

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu je saopštila da tehnički sporazum koji je u ponedeljak potpisan sa Eulexom treba da olakša raspoređivanje te misije Evropske unije. Tako je UNMIK odbacio mogućnost da se radi o dogovoru o prenosu nadležnosti sa UNMIK-a na Eulex.

Dokument koji su potpisali čelnici UNMIK-a i Eulexa je tehničkog karaktera i sadrži korake o lakšem raspoređivanju pravosudno-policijske misije EU, izjavili su zvaničnici međunarodnih misija.

Ocenjeno je da tehnički sporazum, koji su u ponedeljak potpisali šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, šef Eulexa Iv De Kermabon i rukovodilac ekipe EU za planiranje Roj Riv, predstavlja važan korak u budućem radu Eulexa. Kako je saopštio Eulex, šef Eulexa Iv de Kermabon je izjavio da počinje intenzivnije razmeštanje pravosudno-policijske misije EU.

“Ovaj važan korak omogućiće Eulexu da u bliskoj saradnji sa UN krene napred i intenzivira raspoređivanje na Kosovu u narednim nedeljama”, izjavio je Kermabon je dodao da je Eulex spreman da preuzme izazove i podrži vladavinu zakona na Kosovu.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki ponovio je da sporazum podrazumeva predaju opreme misije UN misiji EU, te stoga u potpunosti sadrži tehničke detalje. Konkretno, UNMIK će predati ili kako je ranije saopšteno prodati neke kancelarijske prostore, opremu, vozila i nekoliko zgrada misiji Eulexa.

“To je veoma važan korak kojim se olakšava početak angažovanja Eulexa. Raspoređivanje te misije je počelo a potpisani dokument će pomoći članovima misije da počnu sa radom”, izjavio je Giki odbacivši mogućnost da se dogovorom predviđa prenos nadležnosti sa UNMIK-a na Eulex.

Međutim, čelnici institucija Kosova izrazili su uverenje da je tehnički sporazum nagoveštaj prenosa ovlašćenja sa međunarodnih na domaće institucije. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je da je taj dogovor deo odluke o rekonfiguraciji UNMIK-a.

“UNMIK će redukovati svoje kompetencije i to će biti period transfera vlasti na institucije Kosova, s tim što će Eulex imati mandat da pomogne u oblasti bezbednosti i vladavine zakona”, izjavio je Sejdiu izrazivši nadu da će se taj proces brzo okončati.

S druge strane, sporazum je kritikovala Vlada u Beogradu. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da se Srbija protivi bilo kakvom sporazumu UNMIK-a i Eulexa bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, istakavši da dogovor dve misije znači legalizaciju plana Martija Ahtisarija koji nije prihvaćen u UN, a odbijen je u Beogradu.

Reagujući na ovakav stav Srbije Vlada Kosova je upozorila da se radi o negativnim aktivnostima srpskih političara. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je da vlasti u Beogradu ne mogu uticati na razvoj događaja na Kosovu.

“Srbija pruža tri negativne stvari. Izaziva tenzije unutar srpske manjine na Kosovu, utiče na tenzije u regionu i teži da nađe slične tačke u globalnim dešavanjima, ali sve je to bezuspešno”, ocenio je Kući.

U svakom slučaju Eulex je saopštio da je misija koja funkcioniše na osnovu opšteg okvira Rezolucije 12 44 SBUN sa jedinstvenim lancom komande. Izraženo je očekivanje da će ta misija biti operativna do kraja jeseni.

Inače, UNMIK se nalazi u fazi rekonfiguracije, koja podrazumeva smanjenje te misije čija će ovlašćenja u oblasti pravosuđa, policije i carine preuzeti misija Evropske unije na Kosovu. U tom pogledu najavljena je i redukcija UNMIK-ovog osoblja za 70 odsto.

Ranije su zvaničnici UN kazali da se uloga UNMIK-a smanjuje u skladu sa promenama na terenu, čime se otvara put za uspostavljanje misije EULEX-a koja će raditi pod kišobranom UN.

XS
SM
MD
LG