Dostupni linkovi

Knjiga "Dragulj Medine" povučena iz prodaje


Najtraženiju knjigu u Beogradu "Dragulj Medine", američke književnice Šeri Džons, više nije moguće kupiti ni u jednoj knjižari. Naime, nakon što je muslimanska zajednica u Srbiji ovu knjigu ocenila kao uvredu za muslimane, izdavačka kuća "BeoBuk" povukla je taj naslov iz svih knjižara.

Nakon što je knjiga zvanično povučena iz prodaje u subotu 16. avgusta, retki srećnici mogli su još samo tog dana, u nekoj od beogradskih knjižara, da kupe zaostali primerak romana "Dragulj Medine" američke autorke Šeri Džons. Dva dana posle, obilazeći najveće beogradske knjižare, na ista pitanja dobijamo iste odgovore:

RSE: Da li imate "Dragulj Medine"?

"Nemamo, povučena je iz prodaje."

"Nemamo."

"Nemamo, povučena je iz prodaje."

RSE: Koliko je interesovanje za tu knjigu?

"Interesovanje je veliko."

"Veliko."

"Ogromno, a najviše su je tražili juče i danas."

Interesovanje za ovom knjigom je ogromno i ljudi pokušavaju na sve načine da stignu do nje. Telefoni u izdavačkoj kući "BeoBuk" zvone neprekidno. U trenutku dok čekamo da snimimo razgovor, Aleksandar Jasić, glavni i odgovorni urednik u ovoj izdavačkoj kući, odgovara na mnogobrojne pozive građana:

"Molim, knjiga je povučena iz prodaje i žao mi je zbog toga."

Knjigu "Dragulj Medine" izdavačka kuća "BeoBuk" izdala je 1. avgusta, a 15 dana kasnije knjiga je povučena iz prodaje. Razlog tome je, kako navode u ovoj izdavačkoj kući, reakcija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji je objavljivanje ovog romana označio kao tendenciozno i zlonamerno.

Aleksandar Jasić kaže za RSE da je nakon reakcije Islamske zajednice u Srbiji odlučio da knjigu povuče iz prodaje. On je naglasio da se knjiga više neće vraćati u prodaju:

"Svim knjižarama i distributerima smo dali nalog da povuku knjigu iz prodaje, a sudeći po informacijama koje dobijamo to je svuda i učinjeno. Naša namera ni u jednom momentu nije bila da isprovociramo ili povredimo bilo koga. Kada smo saznali za to saopštenje odlučili smo da to uradimo kao znak dobre volje, želje da se izvinimo i da pokažemo da nam nije bila namera da vređamo. Da li će biti pirata, to zaista ne možemo da vam garantujemo, ali ukoliko to budemo primetili, bićemo prvi koji će reagovati i pokušati da spreče takve stvari."

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da Mešihat prihvata izvinjenje izdavačke kuće "BeoBuk". Zukorlić je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da je ta verska zajednica tako odlučila posle konsultacija sa vrhovnim poglavarom, reisom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafom Cerićem:

"Nakon konsultacija sa reisom u Sarajevu, Mešihat Islamske zajednice je doneo odluku da prihvati izvinjenje izdavača tako da će naši naredni koraci biti usmereni u pravcu afirmacije ličnosti, lika i dela porodice i svih vrednosti koje se tiču poslednjeg verovesnika proroka Muhameda."

Teoretičar religije Mirko Đorđević ovakav zahtev Islamske zajednice u Srbiji ocenjuje kao veoma loš i navodi neke od razloga za tu tvrdnju:

"Ni sa doktrinarne ni sa umetničke tačke gledišta tome nije trebalo pridavati ovoliki značaj koji je Islamska zajednica pridala. Drugi momenat, ako u knjizi ima, ne samo ovoj nego i u bilo kojoj drugoj, elemenata svetogrđa, odnosno povrede nečije vere, Islamska zajednica kao i svaka crkva ili verska organizacija, mogla je reagovati na jedan drugi način, a to je knjigom na knjigu. Zahtevati zabranu je neprimereno i nedopustivo - na knjigu treba odgovarati knjigom, a ne ovako."

Đorđević naglašava da je veoma čudno što je jedna, gotovo benigna knjiga, povučena iz prodaje dok se na rafovima knjižara širom Srbije mogu pronaći na stotine antisemitskih naslova, ali i knjige kao što su "Mein kampff" Adolfa Hitlera:

"U beogradskim knjižarama se može naći na stotine naslova antisemitskog sadržaja na najgrubljoj, skoro rasističkoj, osnovi, a njih niko ne zabranjuje. Jedino na šta imamo pravo, i jedino to pravo dajem sebi, jeste da oštro reagujemo. Mislim da bi sada trebali da reaguju stručnjaci i da knjigu "Dragulj Medine" analiziraju i vide njene vrednosti, odnosno da utvrde da li tu ima neke težine jer je u pitanju najobičniji triler kakvih ima bezbroj u svim zemljama. Međutim, po mom mišljenju pitanje tolerancije je ovde bitno."

Knjiga "Dragulj Medine" štampana je u 1.000 primeraka, a glavni lik je Ajša, sedma žena proroka Muhameda koji je prikazan kao romaneskni junak, što je i bio, tvrdi se, razlog da najveća američka izdavačka kuća "Rendom haus", plašeći se reakcija radikalnih muslimana, privremeno odloži njegovo objavljivanje, pa je roman praktično svetsku premijeru imao u Beogradu. Fabulu romana čini Ajšin život od njene veridbe s Muhamedom, kada je imala šest godina. Knjiga je predstavljena kao velika ljubavna priča, jer je, prema predanju, Ajša bila omiljena žena proroka Muhameda koji je i u umro u njenom naručju.

XS
SM
MD
LG