Dostupni linkovi

Tehničko raspoređivanje Eulexa


Kosovska Mitrovica, Kancelarija UNMIK-a, Foto: Ricki Green
Kosovska Mitrovica, Kancelarija UNMIK-a, Foto: Ricki Green

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) i Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) su postigli tehnički sporazum o prodaji opreme misije Ujedinjenih nacija. Istovremeno je prenosom ovlašćenja počeo proces smanjenja misije Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Memorandumom o razumevanju između UNMIK-a i EULEXA objašnjavaju se tehnički detalji raspoređivanja Eulexa na Kosovu. Konkretno to znači da će UN prodati svoje objekte misiji Evropske unije, kaže portparol misije UN Aleksandar Ivanko.

“Reč je o tehničkom sporazumu koji podrazumeva prodaju nekih kancelarijskih prostora i opreme, vozila i nekoliko zgrada koje su izgradile UN”, kazao je Ivanko dodavši da to nije političko pitanje.

Ivanko je najavio i redukciju UNMIK-ovog osoblja, koja će obuhvatiti sve regionalne kancelarije na Kosovu, pa tako i Mitrovicu. Prema odluci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, UNMIK će svoje osoblje smanjiti za 70 posto.

U međuvremenu, zatvaranjem Departmana administracije i Kancelarije za povratak i zajednice danas je počeo proces smanjenja UNMIK-a i proširenja misije Evropske unije na Kosovu.

Kako je ranije najavljeno do kraja jeseni se treba okončati proces redukovanja misije UN, što znači i prenos ovlašćenja sa UNMIK-a na EULEX u oblasti pravosuđa, policije i carine. Predviđeno je da misija EULEX, u kojoj je trenutno 380 zaposlenih, ima oko 2000 pripadnika među kojima će biti policajci, sudije, tužioci i carinski službenici iz zemalja EU.

Ranije su zvaničnici UN kazali da se uloga UNMIK-a smanjuje u skladu sa realnošću na terenu, potpomažući istovremeno uspostavljanje misije EULEX-a koja će biti pod kišobranom UN.

U međuvremenu, premijer Kosova Hašim Tači je komentrišući tehnički dogovor između UNMIK-a i EULEX-a kazao da rekonfiguracija UNMIK-a donosi veća državna ovlašćenja kosovskoj Vladi.

“Složili smo se sa aktivnom rekonfiguracijom i tesno ćemo sarađivati i sa Međunarodnom civilnom kancelarijom i sa EULEX-om. Svaki prenos nadležnosti i rekonfiguracija UNMIK-a podrazumevaju jačanje funkcionisanja institucija Kosova”, kazao je Tači.

Premijer Kosova Hašim Tači je visoko ocenio rad svoje Vlade tokom prvih šest meseci od proglašenja nezavisnosti, ističući da je to bio istorijski period. Odgovarajući na kritike da je mali broj država do sada priznao Kosovo, Tači je kazao da proces priznanja ne zavisi samo od volje Prištine već i od politike pojedinačnih zemalja.

“Države same odlučuju da li će priznati Kosovo. Mi radimo naš posao, uspostavljamo red, demokratiju i gradimo dobru upravu”, kazao je Tači.

Premijer je najavio da će tokom ovog meseca biti otvoreno još deset ambasada Kosova te da će biti imenovani prvi ambasadori.

XS
SM
MD
LG