Dostupni linkovi

Rusija: Jače mere bezbednosti, pre povlačenja vojske.


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva povući svoje vojne snage iz zone konflikta u Gruziji kada budu bile sprovedene dodatne mere bezbednosti u tom regionu.
Nakon potpisivanja sporazuma, kako prenose agencije, ruske snage su već poćele povlačenje iz centra grada Igoeti, nedaleko od Gorija.
Kako je navedeno u mirovnom sporazumu kome je posredovala Francuska, predsedavajuća EU, a koji su potpisale i Gruzija i Rusija, ruske vojne snage će nastaviti da uvode dodatne bezbednosne mere sve dok u taj region ne budu stigle međunarodne mirovne snage predviđene sporazumom.
Iako su oba predsednika potpisala mirovni spoarzum, Lavrov je istakao da dokumentu koji je potpisao gruzijski predsednik Mihail Sakašvili u petak nedostaje ključni uvodni deo u kome se navodi da te principe podržavaju Rusija i Francuska i da se pozivaju sve uključene strane da ga potpišu.
Istovremeno, vlasti u Tbilisiju tvrde da su ruske jedinice nastavile vojne operacije u Gruziji, uprkos primirju na koje je predsednik te zemlje Mihail Saakašvili stavio potpis u petak.
BBC-jev dopisnik, koji se nalazi nedaleko od prestonice Tbilisija, javio je da su ruske trupe, krećući se ka zapadu, stigle na oko 35 kilometara od grada.
XS
SM
MD
LG