Dostupni linkovi

Prenošenje ovlašćenja ne treba da zabrinjava


Priština, sedište UNMIK-a
Priština, sedište UNMIK-a

Predstavnici zajednica nemaju razloga za zabrinutost prenošenjem ovlašćenja od UNMIK-a na EULEX, izjavio je privremeni zamenik šefa UNMIK-a i glavni politički savetnik generalnog sekretara UN-a Nikolas Hajson.

Na konferenciji za novinare u Prištini Hajson je pozvao nacionalne zajednice da se ne uznemiravaju zbog raspoređivanja misije EULEX-a.

“Ima zabrinutosti da će redukcija UNMIK-a uticati kod zajednica, na njihov život posto je UNMIK njima služio nekoliko godina. Mi želimo da vas osiguramo da se to neće dogoditi”, rekao je Hajson, podsećajući da su sada institucije Kosova te koje preuzimaju na sebe mnogobrojne odgovornosti koje je do sada imao UNMIK.

On je pozvao zajednice na Kosovu da veruju da će međunarodno prisustvo na Kosovu ostati, bilo kroz EULEX ili kroz KFOR, ali i kroz OEBS i rekonfigurisani UNMIK.

On je ocenio da smanjenje ljudstva UNMIK-a neće uticati na bezbednost i dobrobit nacionalnih zajednica, posebno manjinskih.

Hajson je ocenio da je rekonfiguracija UNMIK-a prirodan proces, sada kada će se EULEX prostirati na celoj teritoriji Kosova.

Zamenik šefa UNMIK-a je potvrdio da će UNMIK i EULEX potpisati memorandum razumevanja kojim će se utvrditi tehnički detalji prostiranja i funkcionisanja EULEX-a na celoj teritoriji Kosova.

“Mi se trudimo da što je pre moguće predamo EULEX-u kancelarije, lokacije gde smo smešteni i opremu, koja nam neće trebati" rekao je Hajson, ističući da će EULEX biti pod kišobranom UN-a.

Hajson je ocenio da na Kosovu ima pravnih dokumenata koji su međusobno suprostavljeni, kao što je slučaj sa Ustavom Kosova i Rezolucijom 1244, međutim do ne dovodi do sukoba i suprostavljanja, ocenio je on.

Rekao da takvih sukoba nije bilo, nezavisno od toga što je bilo napisa u medijima da se to dogodilo i da je bilo sukoba između dve vlasti UNMIK-a i vlade Kosova.

Hajson je ocenio potrebnom saradnju sa Boegradom, izražvajući uverenje da će se ta saradnja ostvarivati preko UNMIK-a.

XS
SM
MD
LG