Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OI: Majkl Felps sa 11 zlatnih medalja najuspješniji olimpijac svih vremena


Najbolji plivač svijeta, Amerikanac Majkl Felps (Michael Phelps), danas je osvojio petu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, u trci na 200 metara leptir stilom, te ujedno postavio još jedan svjetski rekord.
Osim što je osvojio petu zlatnu medalju na Olimpijadi u Pekingu, Felps je uspio da postavi još jedan rekord - osvojio je ukupno 11 zlatnih olimpijskih medalja računajući i prethodnu Olimpijadu u Atini. To je rezultat koji ni jedan sportista u bilo kojoj disciplini nikada nije postigao.
Najviše do sada osvojenih zlatnih medalja, devet, imalo je nekoliko legendarnih sportista medju kojima su bili Karl Luis (Carl Lewis), I Mark Špic (Mark Spitz), Paavo Nurmi (Paavo) i Larisa Latinjina.
Felps će nastaviti olimpijski pohod ka novim zlatnim medaljama, a čekaju ga još trke na 100 metara leptir stilom, 200 metara mješovitim stilom i štafeta 4x100 mješovito. Ukoliko osvoji i te tri zlatne medalje, biće prvi sportista u istoriji Olimpijskih igara koji je na jednoj Olimpijadi osvojio osam zlata.
XS
SM
MD
LG