Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žestoke reakcije na najavu poskupljenja struje


Najava mogućeg novog poskupljenja električne enegrije izazvala je lavinu negativnih reakcija u domaćoj javnosti. Penzioneri su zaprepašteni, u Sindikatu upozoravaju da će ova organizacija odgovoriti u slučaju pokretanja nove spirale poskupljenja i inflacije, a potrošači kažu – prevršilo je svaku mjeru.

Elektroprivreda ispostavlja račune potrošačima za sve svoje troškove, neracionalnosti i sve vrste neefikasnosti, rekao je za naš program predstavnik Saveza Sindikata Zoran Đurišić, komentarišući najavu mogućeg novog poskupljenja električne energije. Đurišić kaže da i ovog puta, Elektroprivreda želi da na leđa građana svali rješenje problema sa opštinom Nikšić, koja je po treći put blokirala račun nacionalne energetske kompanije, zbog zahtjeva za naknadu za korišćenje zamljišta pokrivenog vodom jezerima Krupac, Slano i Vrtac. U navodnom sukobu sa ovom opštinom, umjesto da blagovremeno riješi problem, Elektroprivreda jednostavno zahtjeve Nikšićana prebacuje na građane, kaže Đurišić:

“To bi naravno svako poskupljenje bio novi udar na stanovništvo, što je očigledno. Na kraju krajeva i najnoviji podaci Monstat-a potvrđuju rast inflacije, rast troškova života tako da to tiho povećanje cijena električne energije kako se želi prikazati i kako se često prikazuje apsolutno pokreće i sva ostala poskupljenja i to je žestoki udar na standard stanovništva protiv koga mi u Sindikatu nemamo konkretne mjere, međutim, imamo indirektne, a to je traženje povećanja minimalne cijene rada, minimalnih zarada i tako dalje. To je jedan krug koji počne Elektroprivreda, ta spirala se podiže na više, gdje će se zaustaviti to ne znamo."

Od posljednjeg poskupljenja električne energije prošlo je manje od dva i po mjeseca. Tada je, struja za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost, poskupila za više od 15 odsto, pa se na julskim računima utrošeni kilovat, umjesto dotadašnjih 6,65, obračunavao po 7,65 centi. Za jednotarifne potrošače, kilovat-sat električne energije postao je skuplji za 6,7 procenata i dostigao je 9,19 umjesto 8,61 cent.


Nove cijene su po odobrenju Regulatorne agencije za energetiku počele da važe od prvog juna. Prethodna dva su se desila u julu i oktobru prošle godine.


Novo poskupljenje bilo bi četvrto za nepunih godinu i po dana, kaže Veljko Golubović, predsjednik Saveza penzionera, koji kaže da su penzioneri zaprepašteni najavom novog poskupljenja, koje bi predstavljalo žestok udar na već nizak standard penzionera, ali i ostalih građana:

“Nerazumno je ponašanje Elektroprivrede i toliki stepen monopolizma i tolerancije od strane državnih organa. Ja ne znam što bismo više mogli da kažemo sem onog što smo i ranije rekli i da još jedanput zamolimo Regulatornu agenciju da energetiku koja vodi tu problematiku i koja bi ipak trebala da usklađuje i te cijene sa mogućnostima i standardu građana kao ovoga puta da ostavi takvu jednu namjeru Elektroprivrede."

Poput sindikalaca i penzionera, u Centru za zaštitu potrošača smatraju da bi novo poskupljenje bilo nedopustivo, te da bi Elektroprivreda morala da se i sama bavi rješavanjem određenih problema, a ne samo da ih prebacuje na građane:

“Svaka greška i neažurnost njihovih službi bilo da ne mogu da naplate bilo da se krede struja bilo da mnogo iz uvoza, malo iz uvoza da se ne štedi, da se ne smije sve to uglavnom mora da plaća potrošač ni kriv ni dužan, a da ne govorim o ovom najnovijem detalju, to jako govori o tome koliko to ima veze sa potrošačima što oni nijesu razriješili to pitanje sa opštinom. Jednostavno, što njih briga koliko će se potrošiti, to će ionako potrošač platiti. Sve se to može svesti na jednu rečenicu - prevršilo svaku mjeru."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG