Dostupni linkovi

Suđenje "zemunskom klanu": epilog


Beograd, Palata pravde
Beograd, Palata pravde

Sudija Milomir Lukić potpisao je presudu za 26 pripadnika 'zemunskog klana', koji su osuđeni za brojna krivična dela. Ovo je jedan od najobimnijih predmeta u srpskom pravosuđu i presuda je napisana na tačno 1.002 strane, posle samo šest meseci od kada je usmeno saopštena.

Sudija Milomir Lukić morao je da pročita više od 7.000 stranica smeštenih u 67 registratora da bi napisao presudu za 22 krivična dela. Sudsko veće u Specijalnom sudu je 18. januara osudilo 26 pripadnika 'zemunskog klana', od kojih su osmorica u bekstvu, na ukupno 465 godina zatvora, za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Pisanje presude trajalo je više meseci, objasnila je, za RSE, portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić:

"Ova presuda je rađena toliko meseci zato što ima 1.002 strane, a ona ima toliko strana zato što ima mnogo i krivičnih dela i osuđenih lica."


Maja Kovačević rekla je da je presuda 'zemunskom klanu' "najobimnija presuda u srpskom pravosuđu":

"Tokom suđenja, koje je trajalo nekoliko godina, izvedeno je bezbroj dokaza i predsednik veća je bio obavezan da u svom pismenom obrazlaganju presude analizira svaki od tih izvedenih dokaza, kako pojedinačno tako i u vezi sa ostalim izvedenim dokazima. To je jedan ogroman posao, presuda je na 1.002 strane, i nikada iz jednog suda u Srbiji nije izašla obimnija presuda. Ona je jutros potpisana, ostalo je da je pisarnica umnoži i ukoriči, i u narednih nekoliko dana preko sudskog pozivara biće dostavljena svim optuženima, njihovim braniocima i specijalnom tužiocu."

Prema zakonu, kada tužilac, okrivljeni i branioci prime presudu, od dana prijema presude za svakog ponaosob počinje rok za žalbu od 15 dana. Nakon žalbi odbrane, ali i tužilaca, predmet se dostavlja Vrhovnom sudu na drugostepeno odlučivanje.

Branioci nekoliko osuđenih pripadnika 'zemunskog klana' najavili su da će uložiti žalbe na prvostepenu presudu. Aleksandar Zarić, advokat Milana Jurišića, koji je osuđen na 34 godine zatvora, kaže za RSE da je presuda toliko obimna da nije siguran da li će pravni timovi imati dovoljno vremena da je pregledaju i da napišu adekvatne žalbe:

"Prvo, potpisana je u nezgodno vreme jer su u toku godišnji odmori i to možda nije urađeno slučajno. Drugo, hiljadu strana pre svega treba pročitati jer ima mnogo više dela nego u suđenju za ubistvo premijera i ima mnogo više dokaza i analiza onoga što su rekli svedoci saradnici, što je bilo zatvoreno za javnost. Mislim da je jedino rešenje da se jedan deo žalbi napiše, a da se najavi dopuna tih žalbi kako bismo mogli sve da obuhvatimo. Skoro da je nemoguće pročitati hiljadu strana u roku koji je postavljen i nama braniocima će biti vrlo teško da kvalitetno uradimo bilo šta ako ne budemo išli na dopunu žalbe. Cela pesma se bazira na izjavama svedoka saradnika i nešto malo na uviđajima i ostalim detaljima."

Suđenje pripadnicima 'zemunskog klana' prvobitno je počelo kao jedinstveni postupak sa procesom za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića krajem 2003. godine, ali je, zbog celishodnosti suđenja, razdvojeno početkom 2004. godine.

Punomoćnik porodice Zorana Đinđića, advokat Rajko Danilović, kaže za RSE da je dobro što su postupci razdvojeni jer bi u suprotnom presuda bila ispisana na mnogo više strana:

"Da nije razdvojeno, možemo se samo pitati kolika bi bila presuda i kada bi sve završilo. Dakle, ovo je završeno i presuda je napisana. Razumljivo je što ona tako obimna jer bilo mnogo radnji, mnogo izvršilaca, mnogo oštećenih i mnogo svedoka i drugih dokaza. Koliko sam imao uvida, površnog, to je bio lepo vođen postupak, obavljeno je mnogo radnji i izgleda mi da je posao završen dobro."

Prvostepenom presudom, prvooptuženi, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina, a ostali osuđeni dobili su između 10 i 35 godina zatvora.

Za skoro četiri godine suđenja, u tom krivičnom predmetu saslušani su brojni svedoci, veštaci, izvedeni mnogi materijalni dokazi, a iskaz su dali i svedoci saradnici Miladin Suvajdžić, Ljubiša Buha i Dejan Milenković, jedini svedok saradnik koji je svedočio javno.

XS
SM
MD
LG