Dostupni linkovi

Lajčak: RS nije Karadžićeva tvorevina


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je u utorak naveče kako suđenje nedavno uhapšenom haškom bjeguncu Radovanu Karadžiću nije suđenje Republici Srpskoj jer taj entitet nije Karadžićeva nego je tvorevina Dejtonskog sporazuma.

"To je suđenje Radovanu Karadžiću i svim zločincima koji su mu pomagali da počini strašne zločine. Nije to suđenje ustavnom uređenju BiH, odnosno nijednom od entiteta", rekao je Lajčak u glavnom Dnevniku FTV-a.

Pritom je odbacio stajališta jedog od bivših visokih predstavnika Pedija Ešdauna kako je Republika Srpska tvorevina Radovana Karadžića, rekavši da su takva stajališta "apsurdna demagogija".

"Nije tačno da je Republika Srpska Karadžićeva tvorevina. To je tvorevina Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je demagogija i Ešdaunova tvrdnja da je podijeljenost u BiH sada izvjesnija nego prije hapšenja Karadžića, Lajčak je odgovorio kako je u tom pogledu Ešdaun, nažalost, u pravu:

“Hapšenje Radovana Karadžića je propuštena prilika za normalizaciju međuetničkih odnosa u BiH i dok god svi budemo pričali svoju priču i ne budemo spremni da čujemo I drugu stranu, naše partnere i naše sugrađane, onda ćemo se svi vrtjeti u istom krugu i svi ćemo kriviti druge, međunarodnu zajednicu, a nećemo sebe pogledati u ogledalo.”

XS
SM
MD
LG