Dostupni linkovi

“Nova Gračanica” povod za srpska neslaganja


Gračanica, maj 2008.
Gračanica, maj 2008.

Kosovski Srbi različito vide ambiciozni projekat srpskih predstavnika u Vladi Kosova o izgradnji stambenog naselja za povratnike. I dok ga inicijatori nazivaju ključnim za povratak i ostanak Srba, za druge ovaj projekat nije legitiman.

Projekat stambeno naselje ‘Nova Gračanica’, na centralnom Kosovu, koji je inicirala Samostalna liberalna stranka, SLS, koja učestvuje u radu Skupštine i Vlade Kosova, ima za cilj da omogući povratak velikog broja Srba te njihovo zaposlenje.

Predsednik Samostalne liberalne stranke i član predsedništva Skupštine Slobodan Petrović kaže za naš radio da se izgradnja naselja odnosi na pružanje uslova za normalan život povratnika.

“Projekat je u interesu ne samo srpske zajednice nego uopšte interes međunarodne zajednice koja ima potrebu da sačuva srpsku zajednicu na Kosovu. Inače on je jako bitan za pre svega buduću opštinu Gračanica koja će imati mogućnost da prema tom projektu veoma lako odredi i urbanističi plan”, ističe Petrović.

I dok Petrović iznosi svoju viziju on dodaje da se nakon političke podrške svih nadležnih faktora sada čeka raspodela sredstava. A kako će se to odvijati nije jasno.

“Ono što je bilo do nas mi smo odradili to na najbolji mogući način dobili smo političku podršku međunarodne zajednice, EU i kosovske vlade i sada je na polju implementacije. Svakako da je to i sada oko dinamike izgradnje ne zavisi samo od naših aktivnosti ima puno faktora koji o tome odlučuju”, kaže Petrović.

Projekat je predstavljen na nedavnoj Donatorskoj konferenciji za Kosovo u Briselu, a vredan je 672 miliona evra. Naišao je na podršku međunarodnih i kosovskih institucija, ali ne i svih Srba.

Naime, plan o izgradnji stambenog naselja za kosovske Srbe nailazi na kritike kojima se postavlja pitanje legitimnosti nosioca radova. Predsednik Srpskog nacionalnog veća iz Gračanice Dragan Velić izjavio je da na osnovu Rezolucije 12 44 povratkom treba da se bave UNMIK i UNHCR u saradnji sa državom Srbijom, a ne institucije Kosova.

“Mi nismo apriori da se bilo ko isključi samo redosled poteza mora da je jasan i nosioci projekta odnosno procesa moraju biti u skladu sa Rezolucijom 12 44 koja je još uvek na snazi. To je još moguće a da je do toga dolazilo ne bi imali ovakvo nametanje nekih projekata koji ne idu u interesu srpske zajednice”, istakao je Velić.

Ali za Petrovića naselje i jeste interes Srba, zato on kritike odbacuje kao neosnovane. On kaže da svako ima pravo da iznosi svoj stav ali i poručuje da se pre iznošenja optužbi prostudira projekat.

“Ukoliko to ne bude implementirano u bliskoj budućnosti da postoji velika verovatnoća da se to ostavi za drugi period. Onda će odgovornost da preuzmu ti ljudi, tako da ako to nije apsolutno njihov lični interes onda sve što nije lični interes oni krtikuju”, izjavio je Petrović.

Međutim, Velić ističe da se projekti trebaju raditi na realaciji srpska zajednica – UNMIK, zato je i optužio Samostalnu liberalnu stranku da se nije konsultovala sa svim srpskim predstavnicima i vlastima u Beogradu u izradi projekta. Prema njegovim rečima u procesu povratka raseljenih lica treba raditi drugačije jer su rezultati veoma loši.

U tom pogledu Velić zamera to što je projektom predstavljeno multietničko naselje a nema projekata povratka Srba u većinski albanske sredine, što bi prema njegovoj oceni trebao biti priortet.

“Na primer da se Srbi vraćaju u Prištinu iz koje je proterano oko 40 hiljada, tako da jedan takav projekat bio bi prihvatanje većinske zajednice. Izgradnja naselja tamo gde je srpska zajednica kao manjinska brojčana gde će biti multietnički koncept to sve govori ono sto smo doživeli ovih godina jedna vrsta entičkog čišćenja i nemogućnost da se neki suživot i jednih i drugih realizuje”, smatra Velić.

Ipak, zvaničnici SLS kažu da je naselje Nova Gračanica pogrešno predstavljeno kao multietničko, već je prvenstveno pomoć srpskoj zajednici. U svakom slučaju, Petrović podseća da je donatorskoj konferenciji prikupljeno 1,2 milijarde evra pomoći, od čega je jedan deo vezan za srpsku zajednicu.

“Očekujemo da taj projekat sigurno bude onaj koji će ugledati svetlo dana, pošto ga je podržala Vlada Kosova i međunarodna zajednica a direktno je u interesu srpske zajednice na Kosovu pre svega onih Srba koji žive u centralnom Kosovu”, očekuje Petrović.

XS
SM
MD
LG