Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U incidentima u Mitrovici četvoro povređenih


Kosovska Mitrovica

U severnom delu Kosovske Mitrovice u ponedeljak naveče su se dogodila dva incidenta u kojima su lakše povređena dva Srbina, jedan Albanac i jedan pripadnik UNMIK policije.

Kako je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kazao portparol Kosovske Policijske Službe ( KPS) Besim Hoti, u tuči koja je prošle noći izbila u naselju Bošnjačka mahala povređen je jedan Albanac, a u nastavku sukoba, kod ‘tri solitera’, dvojica Srba:

“Sinoć oko 21.30 u Bošnjačkoj mahali došlo je do incidenta kada su šest lica, za koje se veruje da su srpske nacionalnosti, fizički napali jednog 22-odišnjeg Albanca drvenim predmetom. Nešto kasnije iza ponoći oko 1.20 časova kod ‘tri solitera’ kamenovano je vozilo u kojem su se nalazili vozači srpske nacionalnosti. Prema izjavi žalioca, napadači su bili albanske nacionalnosti koji su, kako je kazao žalilac, kamenicama gadjali vozilo. Srbi su zadobili lakše telesne povrede i pričinjena je materijalna šteta na vozilu.”

Hoti je kazao da je nakon sukoba između grupe Srba i Albanaca jedan pripadnik UNMIK policije zadobio lakše telesne povrede:

“Nakon tog incidenta, nekoliko minuta kasnije, grupa od oko 20 mladića, za koje se veruje da su srpske nacionalnosti, okupila se ispred ‘tri solitera’ u severnoj Mitrovici i demolirali su šest vozila sa KS tablicama. Nakon toga oni su demolirali i najmanje tri izloga na obližnjim lokalima. Tom prilikom je jedan UNMIK policajac zadobio povredu na nosu.”

Hoti je kazao da je situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice mirna ali napeta:

“Situacija je sada ‘pod kontrolom’ ali pošto se radi o međuetničkim incidentima mogu reći da su tenzije još uvek prisutne. Mi ćemo razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a , KFOR-a ali i predstavnicima obe zajednice kako bi doprineli smirivanju situacije u severnoj Mitrovici.”


Predsednik zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da ovakvi incidenti imaju za cilj zastrašivanje Srba i njihov odlazak sa ovih prostora:

“Ovakvi incidenti jasno govore da je želja albanske strane da pre svega ‘pređe’ na sever Kosova kao što su albanski lideri najavili da će uspostaviti teren i vlast na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Cilj je dakle da se kroz jedan sistem nasilja, jer je jedan Srbin sinoć zbog povrede zadržan u bolnici, vrši pritisak na preostale Srbe kako bi oni napustili Kosovo i Metohiju.”


Gradonačelnik Mitrovice Bajram Redžepi smatra da incidenti između Srba i Albanaca u severnom delu grada dovode do dalje destabilizacije situacije na severu Kosova.

“Sinoćni incidenti nisu nikakva slučajnost, to je pre svega strategija pojedinih grupa koji žele da se ovo prividno mirno stanje promeni. Tako da ja mislim da to nije bio međuetnički incident već napad raznih grupa na lokale i auta koji su u vlasništvu albanske etničke zajednice. Ako se ovakvi incidenti nastave a UNMIK i KFOR ne preduzmu mere da ih spreče onda će se celokupna situacija destabilizovati”
, kazao je Redžepi za Radio Slobodna Evropa.

Portparol KPS Besim Hoti kazao je da policija nakon sinoćnjeg incidenta nije privela nijednog učesnika sinoćne tuče.

XS
SM
MD
LG