Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pasoši zaokružuju državnost Kosova


Premijer Kosova Hashim Thaçci u sredu je Teuti Begolli iz Prištine predao prvi pasoš sa natpisom Republika Kosovo. Nakon proglašavanja nezavisnosti i stupanja na snagu novog Ustava Kosova, građani Kosova sada mogu dobiti tri vrste pasoša i jednu vrstu putne isprave.

Na svima njima na albanskom, srpskom i engleskom jeziku piše Republika Kosova, u sredini je zlatnom bojom grb Kosova i u donjem delu korice je takođe na albanskom srpskom i engleskom napisano pasoš.

I u unutrašnjosti pasoša, koji prema zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ispunjava najviše standarde bezbednosti, sve je napisano na tri jezika.

Pored običnog pasoša koji ima tamno plavu boju, na Kosovu se izdaju i diplomatski pasoš, koji treba da dobiju najviši zvaničnici Kosova, poslanici i oni koji na to imaju pravo na osnovu posebne uredbe Vlade Kosova. Diplomatski pasoš ima crnu boju, dok službeni pasoš ima zatvorenu kafenu boju.

Putna isprava koja se izdaje za samo jedno putovanje ima plavo otvorenu boju.

Rok važenja pasoša je deset godina, sa izuzetkom dece do tri godine koja imaju pravo na pasoš sa rokom važenja od 3 godine, i osoba starijih od tri i mlađih od 18 godina, koji dobijaju pasoše sa rokom važenja od 5 godina.

Interesovanje za dobijanje pasoša države Kosovo je veliko, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

„Mogu reći da je veliko interesovanje, to je i razumljivo, pošto je sada na Kosovu i značajan broj naših sunarodnika koji rade u zemljama zapadne Evrope koji koriste svoje posete Kosovu da dobiju i pasoše Republike Kosovo. Međutim istovremeno je prisustno i veliko interesovanje građana Kosova da dobiju nove pasoše, kao simbole nove države, Republike Kosovo“, kaže savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Fisnik Rexhepi.

On istiće da je ocena ne samo institucija Kosova već i drugih relevantnih međunarodnih institucija da su pasoši Kosova izuzetno kvalitetni i da u sebi sadrže veliki broj zaštitnih mera.

„Pasoš Republike Kosova je izuzetno kvalitetan dokument sa velikim brojem zaštitnih mera i ispunjava sve evropske i svetske standarde.“

Rexhepi istiće da su paket sa relevatnim informacijama o novom pasošu Kosova prosledili svim zemljama, informisali ih da je počelo njihovo izdavanje i dali sve informacije oko izgleda i zaštitnih mera koje raspolažu novi pasoši Kosova.

Vlada Kosova je odlučila da u cilju što bržeg ispunjavana zahteva za pasošima određene službe MUP-a Kosova rade po 12 sati dnevno i subotom.

Trenutno se proizvodi do 5 hiljada pasoša dnevno i oni se dva puta dnevno dostavljaju nadležnim organima u opštinama.

Rexhepi ističe da sem prvog dana, kada je bilo nekih tehničkih problema sada i pored velikog interesovanja građana nema redova u šalterima za predaju zahteva za izdavanje pasoša.

Ukupna procedura prijema zahteva i izdavanja pasoša je sada izuzetno efektivna i građani će na pasoš čekati najduže dve nedelje.

Građani Prištine pasoše Kosova vide kao još jednu kariku u zaokruživanju države Kosovo.

Qemajl Kaleci, iz Prištine kaže kako je činjenica da Kosovo sada ima svoje pasoše veoma značajna.

„Pokazuje državnost. Nema države ako nema svoje pasoše. Dobro je, ali koliko će on vredeti vani, to treba videti. Međutim dobro je da imamo pasoše i da vani znaju da postoji Kosovo“, kaže Kaleci ističući da je, kako je rekao pasoš samo jedna tačka u državnosti Kosova.

Isuf Grajqevci iz Prištine kaže da činjenica da je Kosovo počelo da daje svoje pasoše mnogo znači.

„Znači mnogo, jer pasoši pokazuju da smo nezavisna država, da smo državljani Kosova, države koju svet priznaje“, kaže Grajqevci ističući da su se građani Kosova umorili vadeći tuđe pasoše.

„To znači da Kosovo ima svoj identitet,“ kaže Gani Cakolli iz Prištine.

Pasoš Kosova će, očekuju u MUP-u priznati zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i svi susedi sem Srbije.

XS
SM
MD
LG