Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sa Beogradom samo o tehničkim pitanjima


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u sredu da šef UNMIK-a Lamberto Zanier može da razgovara sa zvaničnim Beogradom samo o tehničkim pitanjima i da se ne može razgovarati ni o čemu što se odnosi na nezavisnost i suverenitet Kosova, pošto su pitanja statusa okončana 17. februara.

Na sastanku između premijera i šefa UNMIK-a se razgovaralo o susretima koje je šef UNMIK-a imao tokom prošle nedelje u Beogradu.

Šef UNMIK-a. Lamberto Zanier je izjavio da sebe ne vidi u ulozi pregovarača.

“U dijalogu sa Beogradom ja svoju poziciju vidim kao nekoga ko će olakšati dijalog. Ja sebe ne vidim kao pregovarača ili kao deo ovih razgovora. Ja ću videti koje su ideje i sugestije Beograda i o tome informisati vlasti u Prištini. Preuzeću reakcije iz Prištine i preneću ih Beogradu", rekao je Zanier.

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je današnja poseta ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića Kosovu i susret sa šefom UNMIK-a, Lambertom Zanierom još jedan spektakl Beograda.

Ironizujući posetu Bogdanovića na dan kada su podeljeni prvi pasoši Kosova, premijer je rekao da je dobro da Bogdanović kao državljanin Kosova danas dobije kosovski pasoš.

On je istakao da je Ustavom i predlogom Martija Ahtisarija za Srbe građane Kosova predviđeno dvojno državljanstvo i da shodno tome ministar Bogadanović može dobiti dokumenta Kosova.

“Kosovo ima svoju državnu vlast i ja kao premijer ne mogu Beogradu da zabranim da formira različita ministarstva, ali Beograd zna da je Kosovo nezavisna i suverena država."

"Ja ipak Beogradu sugerišem da se više orijentiše na integraciju u EU", rekao je Tači.

Posle sastanka sa šefom UNMIK-a ministar Goran Bogdanović je izjavio da će narednih dana biti postignut dogovor o povratku Srba u Kosovsku policiju:

"Dogovorili smo se da se pitanja povratka Srba u Kosovsku policijsku službu pod komandom UNMIK-a i pitanje daljeg funkcionisanja sudova na severu Kosova rešava narednih dana na sastancima predstavnika UN policije i pravosuđa sa predstavnicima Srba,“ rekao je Bogdanović ističući istovremeno da je šef UNMIK-a pokazao veliko razumevanje i saglasnost sa stavovima da se pitanja tehničke prirode moraju htino rešavati.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG