Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obustava postupka u istrazi ubistva kosovskih civila


Više tužilaštvo u Bijelom Polju odustalo je od krivičnog gonjenja četvorice osumnjičenih za ubistvo 21. albanskog civila u Kaluđerskom Lazu i drugim mjestima na sjeveru Crne Gore tokom NATO intervencije '99. godine. Zastupnik ubijenih kosovskih izbjeglica taj potez tužilaštva doživljava kao neozbiljan.

Istražni sudija Milorad Smolović potvrdio je za naš radio da je na zahtjev tužilaštva donio rješenje o obustavi istrage protiv četvorice od dvanaest osumnjičenih pripadnika Vojske Jugoslavije koji su se u zahtjevu za sprovođenje istrage teretili za ubistvo albanskih civila koji su tokom NATO intervencije 1999. pokušavali da prebjegnu sa Kosova u Crnu Goru i domognu se sigurne teritorije:

"Viši državni tužilac je nakon završene istrage, koji sam dostavio spise činjenice i gradju, odustao od daljeg gonjenja zbog navedenog krivičnog djela i drugih djela jer nema elemenata bića tog djela, odnosno drugih djela koje bi gonio tužilac po službenoj dužnosti. E, saglasno tome, ja sam kao istražni sudija donio rješenje o obustavi postupka što mi zakon nalaže. To je jedino što mogu da vam kažem, a sve ostalo možete kod dobiti kod tužioca. Istraga je završena u tom dijelu i predmet je kod tužioca za dalje za ostalo da odluči što i kako."

Velija Murić, pravni zastupnik porodica ubijenih kosovskih izbjeglica koje su u proljeće 1999. godine umjesto dobrodošlice u pograničnom rožajskom kraju sačekali rafali pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, kaže da potez tužioca doživljava kao neozbiljan:

"Pošto se zaista radi o najtežem obliku krivične odgovornosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prosto ne mogu da vjerujem da je tužilac tako olako osumnjičio neka lica u odnosu na koja je ovih dana odustao od gonjenja. To je prosto rečeno neozbiljno i nesigurno obzirom na činjenicu da je meni data kao pravnom zastupniku mala mogućnost da učestvujem u postupku istrage je ne raspolažem detaljima kojima se rukovodio Viši državni tužilac, tim prije što ja nijesam ni imenovao nijednog okrivljenog, odnosno osumnjičeno lice, već sam samo prijavio zločin kao zločin, obzirom da je država preko svojih institucija punih šest godina ćutala kao zalivena o tom zločinu kao da se nije ni dogodio. E, sada, što valja očekivati. Ja kao profesionalac očekujem da će tužilac u odnosu na preostalih osam lica podići optužnicu ili pak ako nema dovoljno dokaza zahtijevaće dopunu istrage."

Istraživač slučajeva kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković kaže da je odluka tužilaštva i istražnog sudije u slučaju Kaluđerski Laz bila sasvim očekivana:

"Ja već jedno duže vrijeme ukazujem na to da je po srijedi jedna vrsta profesionalne igre različitih državnih institucija koje žele s jedne strane da zadovolje domaću javnost koja već gotovo čitavo jedno desetljeće čeka da se završi jedna veoma ružna epizoda naše istorije, a sa druge strane da zadovolji međunarodnu zajednicu koja želi da vidi da u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji ključne nacionalne institucije zaista i funkcionišu. Mislim da su oni sa tim uspjeli, da je već na neki način i finalizovan godišnji izvještaj o napretku Crne Gore i da u tom kontekstu slobodno mogu donijeti odluku kakvu i jesu da jednostavno odustanu od dalje istrage po pitanju jednog broja osumnjičenih lica. Zaista ja to vidim kao jedan očigledan nedostatak ne više samo političke volje već i profesionalne volje i da ovo na neki način govori o tome da ove institicije nijesu samostalne, nijesu slobodne, već se itekako nalaze pod uticajem određenih političkih centara moći."

Država punih sedam godina nije pokrenula istragu o ubistvu kosovskih civila na sjeveru Crne Gore, među kojima je bilo i djece, žena i staraca, a koje je vojska svojevremeno proglasila "opasnim teroristima". Istraga je pokrenuta tak krajem 2006. na inicijativu porodica oštećenih. Istragom su obuhvaćeni samo pripadnici rezervnog i aktivnog sastava Vojske Jugoslavije koji su pokrivali taj rejon, dok se imena glavnokomandujućih iz tog vremena ne pominju.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG