Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ove nedelje imenovanje ministra odbrane


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači najavio je da će ove nedelje biti imenovan ministar odbrane Kosova. Tači je pružio uveravanja da će Informativna služba Kosova biti profesionalna i multietnička. Tači je na sednici Skupštine odgovarao na brojne kritike opozicije.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika da Vlada kasni sa formiranjem Ministarstva odbrane i Informativne službe Kosova, premijer Tači je kazao da će odluke biti donete narednih dana.

Prema oceni Hašima Tačija radi se o važnim funkcijama zbog čega je bilo neophodno voditi konsultacije sa domaćim i međunarodnim partnerima.

“Ministar odbrane biće imenovan tokom ove nedelje. Radi se o osetljivom pitanju i mi ćemo poštovati sve principe i razmotriti moderna iskustva”, kazao je Tači dodavši da nema vakuuma u funkcionisanju institucija odbrane i tajne službe.

Ministarstvo odbrane pripada Tačijevoj Demokratskoj partiji Kosova. Kada je u pitanju tajna služba premijer je izjavio da će njen šef biti određen na osnovu profesionalnih sposobnosti, te da će to biti multietnička institucija koja će služiti miru i stabilnosti za sve građane. Opozicija je navela da se kašnjenje u formiranju tih institucija može loše odraziti na sigurnost Kosova.

Na poslednjoj sednici Skupštine uoči letnje pauze, opozicija je zatražila i objašnjenje zašto institucije Kosova ne funkcionišu na celoj teritoriji uključujući severni deo, navodeći da se ništa ne radi na zaštiti teritorijalnog integriteta. U tom pogledu Tači je priznao da ima teškoća i dodao da će institucije ostvarivati svoju vlast na celom Kosovu.

Tema debate bio je i problem kamiona sa opasnim materijama koji se već duže vreme nalaze na carinskom terminalu u Mitrovici. Višenedeljno nezadovoljstvo građana rezultiralo je akcijom Vlade. Na zahtev premijera ministar privrede i finansija Ahmet Šalja je na neodređeno vreme suspendovao generalnog direktora Carinske službe Kosova, Naima Huruglicu. Nakon toga ministar ekologije i prostornog planiranja Mahir Jagdžilar suspendovao je stalnog sekretara ministarstva Muhameta Aljiua. Razlog je što nadelžni nisu preduzeli adekvatne mere na rešavanju problema nastalog uvozom tri cisterne koje su prevozile toksične materije.

Inače, Skupština Kosova razmatra predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Kosova za period od 1. januara do 31. decembra 2008. godine. Do rasprave dolazi pošto su budžetom za prvih šest meseci ove godine obuhvaćeni rashodi prošlog saziva. I dok Vlada kaže da se radi o neophodnosti razmatranja budžeta opozicija optužuje vladu za razne zloupotrebe finansija. U poslednje vreme opozicija je sve glasnija u optužbama na račun vlade.

XS
SM
MD
LG