Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekonfiguracija vrlo brzo – na terenu sve po starom


Kancelarija UNMIK-a u Mitrovici, Foto: Ricki Green

U međunarodnoj administraciji u Prištini ističu da će vrlo brzo preneti svoja prva ovlašćenja na EULEX, međutim na terenu još uvek nema konkrentih koraka.

Preuzimanje ovlasćenja od strane EULEX-a će zavisti od dinamike rekonfiguracije UNMIK-a.

U UNMIK-u kažu da su u Njujorku i Briselu formirane radne grupe koje će razgovarati o modalitetima, ali da još uvek u praksi nema ničega konkretnog.

I dok u EULEX-u ocenjuju da će dinamika uspostavljanja misije zavisti od Ujedinjenih nacija, odatle stižu jasni signali da će se to brzo dogoditi.

Portparol UNMIK-a, Rasel Giki kaže da su u toku stalni razgovori između Njujorka i Brisela i da će se prvi korak u rekonfiguraciji UNMIK-a brzo dogoditi.

“Ne mogu da kažem kada ali mogu reći vrlo brzo. Takođe treba da kažem da će proces biti veoma transparentan”, kaže Giki.


Šef UNMIK-a Lamberto Zanier je na sednici SB UN-a rekao da UNMIK više nema ulogu kakvu je na terenu imao ranije, pošto je uloga koju je međunarodna admniistracija imala dovedena u pitanje delovanjem institucija Kosova i kosovskih Srba na severu.

To je bio razlog zbog kojeg se Zanier založio za rekonfiguraciju UNMIK-a.


“Generalani sekretar je uputio UNMIK-u poruku da sarađuje sa EULEX-om da preuzme vladavinu zakona pod autoritetom UN-a. Bilo je rasprave i krećemo se prema praktičnim pitanjima, ali još uvek nismo u fazi kada se može postići konančan dogovor,“ kaže Giki.


Vlada Kosova se nada da će se proces rekonfiguracije UNMIK-a okončati do 15. oktobra.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči misli da je poslednja sednica SB UN-a pojasnila pitanja i da će prenošenje ovlašćenja biti brže.

"U smislu vremenskog okvira činimo sve da se to što pre dogodi. Želim da verujem da će 15. oktobar biti na jedan ili drugi način vreme kada treba da bude završetak rekonfiguracije. Međutim vremenski rokovi na Kosovu, zbog nekoliko okolnosti ne mogu se lako utvrditi.”

U EULEX-u kažu da se još uvek ništa nije primenilo što se tiče uspostavljanja misije na celoj teritoriji Kosova. Zvaničnici evropske misije kažu da čekaju da se na specifičan način izvrši rekonfiguracija UNMIK-a na terenu i da će to uticati na širenje evropske misije.

Procenjuje se da će EULEX imati teškoća da se uspostavi na severu Kosova, pošto Srbi nastavljaju da ga ne prihvataju bez prethodno dobijene saglasnosti SBUN-a.

Zamenik premijera Kuči je optimista da će se stvari kretati u željenom pravcu i da na kraju rekonfiguracije neće biti UNMIK-a.

“Nema sumnje EULEX će biti rasprostranjen na celoj teritoriji Kosova. Ne smemo ni u jednom trenutku dati znakove da u jednom delu Kosova deluje UNMIK u drugom EULEX. Na Kosovu će biti jedan jedini pravni poredak i naravno da će biti vladavine zakona u pravom smislu reči.”

I UNMIK i EULEX su okrenuti prema svojim sedištima, očekujući zeleno svetlo za prenošenje odnosno preuzimanje ovlašćenja iz oblasti pravde, policije i carina.


XS
SM
MD
LG