Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neprihvatljiva rekonfiguracija bez odobrenja SB


Sedište UNMIK-a u Prištini

Predstavnici kosovskih Srba izrazili su nezadovoljstvo što će bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) i Srbije početi rekonfiguracija UNMIK-a. Oni su pozvali na donošenje obostrano prihvatljivih rešenja za sva pitanja pa tako i statusnog, za koji kažu da nije rešen.

U cilju dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo, mora se naći modus i za rekonfiguraciju misije UN i za status Kosova, ocenili su predstavnici kosovskih Srba reagujući na najave promene uloge UNMIK-a i rasporedjivanja Eulexa.

Osvrćući se na raspravu u Savetu bezbednosti UN, predsednik Srpskog nacionalnog veća sa sedištem u Gračanici, Dragan Velić izjavio je se svaka promena mandata mora odobriti u tom organu svetske organizacije.

“Rekofniguracija bez podrške SB UN i Srbije ne može se sprovesti rekonfiguracija a srpska i albanska zajednica su sve više odvojene i nema nekog zajedničkog rešenja koje bi nudilo obostrano prihvatljivo rešenje koje bi bilo dugoročno”, kazao je Velić.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u Njujorku posle sednice SBUN da spreman da stvori uslove za rasporedjivanje misije EU na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244. Uporedo sa izražavanjem protivljenja, kosovski Srbi ocenjuju da je rekonfiguracija UNMIK-a poželjna, pošto je do sada ta misija UN kako kažu doživela neuspeh u radu.

Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog veća Mitrovice, naglašava da je svaka promena pozeljna ali samo ako to odobre sve strane.

“UNMIK mora da doživi novinu ali ne tako što će biti stisnut ili potisnut, ili zamenjen nekom organizacijom koja nije odobrena u SBUN”, izjavio je Jović.

U svetlu početka razgovora izmedju šefa UNMIK-a Zanijera i srpske Vlade o praktičnm problemima, kosovski Srbi očekuju da UNMIK nepristrasno radi na pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja na osnovu Rezolucije 12 44.

Plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predvidja da Priština i Beograd, uz podršku UNMIK-a, razgovaraju o pitanjima iz oblasti policije, sudstva, carine, verskog i kulturnog nasledja te transporta.

Mnogi Srbi odbijaju da rade u kosovskom pravosudju, policiji i drugim institucijama nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Konkretno kada su u pitanju pravosudje i status suda u Mitrovici razmatrana je opcija dvovlašća ili postojanje dva opštinska suda.

Ali, najavljuje se da će kamen spoticanja u bilo kojim razgovorima biti Vrhovni sud Kosova, koji je za Srbe neprihvatljiv.

“Ja mislim da je prema tom predlogu najviša instanca Vrhovni sud Kosova što je za nas neprihvatljivo jer nijedno medjunarodno pravo ne daje za pravo Albancima da proglase nezavisnost Kosova i za nas Vrhovni sud Kosova ne može biti merodavan. A kada bi se tu nasao neki modus znači kada bi bio opštinski ili okružni sud, da se nadje neko slično rešenje koje bi bilo u nekoj meštovitoj nadležnosti srpske strane i UNMIK-a to za nas ne bi bilo sporno”, izjavio je Jović.

Kosovski Srbi smatraju spornim svako rešavanje problema sa pozicije Ahtisarijevog plana, kojim se predvidja nadgledana nezavisnost. Jović ističe da za Srbe status Kosova nije rešen i da se rešenjem problema na terenu treba doći i do odluke o statusu.

“Ne može Ban Ki Mun da kaže da je nezavisno Kosovo jer je to protivno Rezoluciji 12 44 SB na čijem je čelu on. Dok se taj suštinski problem ne reši sve ostalo su detalji kojima srpska strana neće posvetiti posebnu pažnju. Jer ne možete pričati mi ćemo vama uzeti teritoriju a vi ćete imati veće pogodnosti, ne nego da vidimo čija je teritorija i na toj teritoriji čiji je sud”, istakao je Jović.

Dragan Velić podseća da će za Srbe biti prihvatljiva samo ona rešenja koja se donose na osnovu Rezolucije 12 44. “Ako se svi slože Rezolucija može biti polazna tačka za sva pitanja, u suprotnom nema održivog rešenja”, upozorio je Velić.

“Očekujemo da se ipak i jedna i druga strana u tom smislu opredele za rešenja koja će prvo rešavati nagomilane probleme na Kosovu, pre svega srpske zajednice a zatim tražiti mogućnost kako bi se kroz posebnu rezoluciju ostvario taj mandat UN. Svako drugo rešenje i bez saglasnosti UN i Srbije neće voditi kompromisnom i održivom rešenju i nešto što neće osigurati boljitak.”

XS
SM
MD
LG