Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napredak u shvatanju realnosti na Kosovu


Savet bezbednosti UN

Politički predstavnici Albanaca ocenili su uspešnom sednicu Saveta bezbednosti UN, jer smatraju da je i pored podela među članicama po pitanju rekonfiguracije UNMIK-a, većina priznala promenu realnosti terenu. Kao korak napred u međunarodnom priznanju Kosova ocenjuje se i učešće ministra inostranih poslova na sednici SBUN.

Ocena članica Saveta bezbednosti o potrebi rekonfiguracije Misije UN na Kosovu je prikaz realnog stanja na Kosovu, ocenili su predstavnici kosovskih institucija.
Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući izjavio je da je pozitivno što su mnoge članice Saveta bezbednosti priznale novostvorenu realnost ali i dodao da još ima zemalja koje ne priznaju pravno-politički status Kosova.
“Uglavnom su priznata dešavanja na Kosovu ali ima i nepotpunog priznanja političko-pravnih odluka,” kazao je Kući dodavši da u Ujedinjenim nacijama uopšte kao i među pojedinačnim zemljama ima promena u priznanju praktičnog razvoja situacije.
Kući je rekao da su promene u međunarodnom prisustvu na Kosovu počele, što je činjenica koju polako počinju da shvataju sve članice Saveta bezbednosti.
“To je nezaustavljiv proces. Iako se stav Rusije i Srbije nije promenio, verujem da će se i one uveriti u pozitivna dešavanja na Kosovu i priznati podršku koju Kosovu pruža demokratski svet.”
Članice Saveta bezbednosti i dalje su podeljene po pitanju rekonfiguracije UNMIK-a. I dok je predstavnik SAD pozdravio odluku o rekonfiguraciji misije UN u skladu sa novom realnošću na terenu, predstavnik Rusije je izrazio protivljenje toj odluci.
Ali ambasadori Velike Britanije i Francuske su istakli da i pored razmimoilaženja u SB, ne može se zanemariti nova realnost na Kosovu bez obzira da li neko priznaje ili ne njegovu nezavisnost. Oni su ocenili da je rekonfiguracija u interesu mira i stabilnosti Kosova i regiona i da će Euleks raditi u kontekstu Rezolucije 1244.
Mnogi politički predstavnici podsećaju da se već duže vreme znaju stavovi članica SBUN i da se zato ne može i očekivati donošenje odluka u tom telu UN.
Đuljnaze Sulja iz Alijanse za budućnost Kosova smatra da se bez obzira na rasprave u SB na terenu već dešavaju promene na osnovu plana Martija Ahtisarija.
“Zemlje koje su priznale Kosovo podržavaju plan Ahtisarija a sa druge strane je jasno protivljenje Rusije i Srbije. Ipak treba jasno reći da je pitanje statusa završeno i da nema razgovora o tome”, kazala je Sulja.
Na Kosovu je posebno značajnim ocenjeno učešće ministra inostranih poslova Skendera Hisenja na sednici SB. Prema rečima zamenika kosovskog premijera, ovakvim diplomatskim aktivnostima Kosovo dobija mogućnost da se ravnopravno predstavi i približi cilju - ulasku u svetsku organizaciju.
“Savet bezbednosti je pokazao korektan odnos prema Kosovu. Mi smo predstavljeni kao poseban subjekat u okviru međunarodnih mehanizama što znači korak bliže ka UN”, kazao je Kući.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG