Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napadi na novinare svakodnevna pojava


Demonstracije pristalica Radovana Karadžića, Beograd, 22. jul 2008.

Tokom demonstracija ultradesničarskih grupa i stranaka povodom hapšenja Radovana Karadžića, napadi na novinare postali su svakodnevna pojava. Nekolicini novinara polomljena je tehnika, a jedan od snimatelja zadobio je teške telesne povrede.

Ovim povodom ministarstvo policije još uvek se nije oglasilo, a pojedini mediji i novinarska udruženja najavljuju da će u slučaju da policija ne otkrije napadače i ne zaštiti novinare, prestati da izveštavaju sa takvih skupova.

Novinarima su tokom tih demonstracija bili polomljeni fotoaparati, neki su dobili lakše telesne povrede, a najgore je prošao snimatelj televizije B92 Boško Branković, kome je nekoliko huligana slomilo potkolenicu.

Napad se desio kada se razulareni mladić iz kolone koja se kretala pored turske ambasade zaleteo na fotorepotera FoNET-a.

Za to vreme masa je skandirala "Udri, udri novinara". Pet metara od mesta gde se sve desilo stajali su policajci pod punom opremom za razbijanje demonstracija, koji nisu ništa učinili.

Boško Branković, za RSE, govori o povredama i o tome kako se napad dogodio:

„Osećam se dobro, ima malo bolova, sad sam završio sa još nekim pregledima, bio sam na snimanjima, u toku dana bi trebalo doktori da odluče da li će biti neke intervencije, neke operacije, ili će na neki drugi način imobilisati nogu, u gipsu. Slikao sam malo policiju i neke momke koji su imali zastave obraza, slikali su se ispred kordona. Kada sam počeo da se povlačim kroz „Kneza Miloša“, onda sam video da je šutnut fotoreporter FoNET-a, pošto to nisam snimio, ali sam primetio, samo sam onda hteo da snimim kako kupi delove svog fotoaparata i objektiva, i tad sam primio udarac. To je bilo, možda, dvadesetak metara od policije.“

Mediji i njihova udruženja zahtevali su od nadležnih da zaštite novinare, ali MUP Srbije još uvek nije reagovao na ove zahteve.

Nebojša Bradić, ministar kulture u čijoj se nadležnosti nalaze i mediji, kaže za RSE, da su za napade na novinare najodgovorniji organizatori protesta, ali i ministarstvo policije. On je rekao da očekuje da policija u pogledu zaštite novinara, konkretne poteze preduzme već danas:

„Moramo da rešimo određene stvari vezane za ovaj trenutak: da bi novinari mogli da rade svoj posao, država, sa druge strane, mora da uradi svoj deo posla, i siguran sam da će to biti u narednim danima.“

RSE: Da li ste se možda čuli sa ministrom policije, Ivicom Dačićem, u vezi sa ovim slučajevima?

Nebojša Bradić: U vezi sa jučerašnjim slučajem nismo bili u kontaktu, međutim, ja znam da je njegovo ministarstvo u toku i da će verovatno preduzeti određene korake ,ja mislim, koliko već danas.

Prethodnih dana najviše napada pretrpeli su novinari agencije FoNET.

Zoran Sekulić, direktor ove agencije, kaže za RSE, da će njegova agencija, ukoliko policija ne bude preduzela ništa da zaštiti novinare, prestati da izveštava sa skupova ultradesničaskih i ultranacionalističkih organizacija i stranaka:

„Drugog dana nam je snimatelj dobio pivsku flašu u glavu, juče su nam dvojica fotoreportera napadnuti, jednom je polomljen aparat, policajci su stajali sa strane i niko ništa nije preduzimao i ta situacija stvarno postaje neviđeno riskantna, i bavljenje novinarstvom u sred Beograda postaje operacija visokog rizika, mi se ozbiljno nosimo mišlju da prestanemo da izveštavamo, jer ako država ne bude reagovala, mi ne smemo više da dozvolimo da ljudi budu izloženi životnim opasnostima, jer bez vesti možemo, bez fotografije možemo, bez snimka možemo, ali ja, niti mi kao agencija, ne možemo da se nosimo sa situacijom u kojoj bi neko nastradao.“

Povodom napada na novinare, oštro su reagovala novinarska udruženja. Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a za RSE kaže:

„Mi ne ulazimo u pravo da oni organizuju svoj miting, ali ako su ti mitinzi prijavljeni, onda organi javnog reda, hoću reći, policija, mora da obezbedi da novinari rade svoj posao, da izveštavaju. Niko nema pravo da linčuje novinare. Bili smo duboko uvereni da je iza nas prošlo vreme linča novinara, očigledno nije, dakle, prozivamo kako gospodina Ivicu Dačića, koji je sada ministar policije, tako i sve relevantne, odgovorne ljude u Srbiji da omoguće rad novinarima, da oni izveštavaju sa skupova. Divlje nacionalističke horde treba da ostanu daleka, daleka prošlost Srbije.“

Zoran Sekulić ističe da je stanje već dramatično i da vlast u Srbiji mora odmah da reaguje:

„Nema tu prostora više ni za kakve apele, ministar policije mora da da jasne instrukcije i jasna naređenja policiji kako da postupa u situacijama javnog, političkog skupa u Srbiji, pošto imamo posla sa razularenim, huliganskim grupama civila koji nasrću na novinare, na snimatelje, na fotoreportere, potpuno neselektivno, bez ikakvog povoda, i bez ikakve neposredne, bilo kakve, provokacije ili izazivanja.“

XS
SM
MD
LG