Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekonfiguracija UNMIK-a nezaustavljiva


Savet bezbednosti UN

Proces rekonfiguracije UNMIK-a je nezaustavljiv, nezavisno od toga šta će se reći na sutrašnjoj sednici SB UN, smatraju zvaničnici Vlade Kosova dok predstavnici UNMIK-a kažu da će se njihov šef Lamberto Zanier sutra na sednici SB zalagati za rekonfiguraciju UNMIK-a.

Predstavnici institucija Kosova očekuju da će na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a većina njenih članova podržati sprovođenje i unapređivanje procesa rekonfiguracije UNMIK-a.
Na sednici će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN-a o rekonfiguraciji UNMIK-a, koji je ocenjen kao pokušaj da se vodi napred ovaj proces.
Za Njujork je otputovao i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni, iako još uvek nije potvrđeno da će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti.
„ Ministar je deo delegacije i predstavlja institucije Kosova. Da li će se obratiti Savetu bezbednosti to još nije poznato jer to zavisi od predsedavajućeg sednice, da li želi ili ne da ima sve strane u diksusiji“, kaže za naš program savetnik ministra spoljnih poslova Kujtim Shala.
Tokom ovog meseca SB UN-a predsedava Vijetnam koji je na poslednjoj sednici SB, zajedno sa Rusijom bio protiv rekonfiguracije UNMIK-a.
Sutrašnjoj sednici prisustvuju i šef UNMIK-a, Lamberto Zanier i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.
Portparol UNMIK-a Rasel Giki kaže da će šef UNMIK-a na sutrašnjoj sednici predstaviti izveštaj o sadašnjem stanju na Kosovu i da će istaći potrebu rekonfiguracije UNMIK-a.
Giki kaže da će naredni dani biti odlučujući za rekonfiguraciju.
„ Kao što znate pre dve nedelje UNMIK je predao predlog u sedištu UN-a i sada je na Kosovu jedan visoki predstavnik UN-a koji je o planu u detaljima razgovarao sa zvaničnicima UNMIK-a. Očekujem da će se narednih dana iz glavnog sedišta konkretno delovati.“
Savetnik ministra inostranih poslova Kosova, Kujtim Shala smatra da nezavisno od toga šta će se govoriti na SB UN-a proces rekonfiguracije UNMIK-a nezaustavljiv.
On ističe da će od EULEX-a zavisiti kada će uspostaviti svoju misiju na celoj teritoriji Kosova.
„Zavisi direktno od EULEX-a kada će uspeti da uspostavi svoja ovlašćenja.“
Planove za rekonfiguraciju UNMIK-a je, prema saopštenju iz MIP Srbije šef UNMIK-a juče u Beogradu predstavio ministrima inostranih poslova i za Kosovo, Vuku Jeremiću i Goranu Bogdanoviću.
Iako u UNMIK-u ističu da o tome nije bilo razgovora, ministri u Vladi Srbije kažu kako se sve što se događa na Kosovu mora usaglasiti sa rezolucijom 1244 SB UN-a.
Istovremeno u ponedeljak je predsednik SAD, Džordz Buš, posle razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova, izjavio da se SAD zalažu za što brže prenošenje ovlašćenja sa međunarodne administracije na misiju EU, EULEX.
XS
SM
MD
LG