Dostupni linkovi

Donacije za proces povratka raseljenih


Zgrada Evropske komisije u Prištini, Foto: Gezim Baxhaku
Zgrada Evropske komisije u Prištini, Foto: Gezim Baxhaku

Kancelarija Evropske komisije na Kosovu dodelila je 3,3 miliona evra za proces povratka raseljenih lica na Kosovo i njihovu reintegraciju. Očekuje se da oko 130 porodica bude obuhvaćeno programom, koji će realizovati UNDP u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak.

Oko 130 raseljenih porodica dobiće mogućnost da se vrati na Kosovo, zaposli i integriše u društvo. Realizaciju ovog programa, koji počinje u avgustu, omogućiće Evropska komisija sa izdvojenih 3,3 miliona evra.

Fjola Čeku (Fjolla Çeku) zvaničnica za informisanje Kancelarije EK na Kosovu kaže da će projekat biti realizovan u saradnji sa Programom UN za razvoj, UNDP, i kosovskim Ministarstvom za zajednice i povratak.


“Kancelarija za vezu Evropske komisije je pokrenula projekat za povratak i reintegraciju raseljenih lica i izbeglica. Komisija će izdvojiti 3,3 miliona evra za njegovu realizaciju”, kazala je Čeku, dodavši kako je cilj da se raseljeni vrate svojim kućama i da im se pruže uslovi da tu i ostanu, što podrazumeva organizaciju održivog povratka.


“Oko 130 porodica raseljenih unutar ili izvan Kosova imaće koristi od ovog projekta”, kazala je Čeku dodavaši da će se početi sa povratkom raseljenih u četiri opštine Peć, Gnjilane, Istok i Kosovo Polje.


Dejan Spasojević iz Ministarstva za zajednice i povratak kaže da je u navedenom fondu ministarstvo učestvovalo sa milion i 100 hiljada evra.


“Počelo je sa pripremama za implementaciju ovog projekta, po opštinama se već radi da se obezbede baze podataka o povratnicima, razgovara se sa njima kako bi se stvorila klima za povratak.”

Spasojević dodaje da su izabrane one opštine u koje raseljeni žele da se vrate.

“Istraživanja ministarstva su pokazala da su izabrane četiri opštine najozbiljnije i da ima najviše zainteresovanih za povratak, onda su te opštine i izabrane kao pilot opštine”, dodaje Spadojević.

Realizaciju programa će voditi EU i UNDP. Direktor UNDP-ija Moris Divolf (Maurice Dewolf) kaze će se raditi sa izabranim opštinama kako bi se u njima stvorile mogućnosti za povratak raseljenih lica. To znači da će pomoć dobiti i povratnici i opštine u koje se oni vraćaju.


“Fondovi će biti upotrebljeni kao pomoć opštinama u integraciji povratnika. To znači pored smeštaja, pružićemo im i socijalno-ekonomsku pomoć koja pozdrazumeva da se povratnicima nađe posao”, kaže Divolf dodajući da će podršku dobiti i zajednica koja prima povratnike kako bi pokrenula neophodne projekte.


Konkretno, program predviđa da svaka porodica dobije oko 20.000 evra. Proces će se odvijati tako što će po povratku porodice dobiti mogućnost da započnu biznis radi ekonomskog opstanka. Projekat počinje narednog meseca i trajaće nešto manje od dve godine. Prema podacima ministarstva na Kosovo se do sada vratilo oko 18,300 osoba. U proteklih pet godina podržano je više od 5.000 povratnika iz manjinskih zajednica. Prema procenama različitih organizacija više od 100.000 Srba je i dalje raseljeno. Oni su smeštaj našli u zemljama regiona ili u za njih sigurna mesta unutar Kosova.

XS
SM
MD
LG