Dostupni linkovi

Razgovori koji ne donose rezultate


Vlada Kosova je saopštila da Kosovo i Srbija mogu razgovarati samo kao dve nezavisne države, dok od posete šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera Beogradu ne očekuje rezulate zbog već poznatog stava Srbije prema Kosovu.

Ipak veruje se da može početi rešavanje problema sa kojima se suočava srpska zajednica.

Zvanična Priština ne očekuje da razgovori UNMIK-a i vlasti u Beogradu donesu konkretne rezultate s obzirom na već poznati stav Srbije po pitanju Kosova, ali veruje se da mogu podstaći diskusiju o pitanjima važnim za srpsku zajednicu, a koja je okrenuta Beogradu.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući smatra da će susret Zanijera i Jeremića pomoći srpskoj zajednici.
“Ne očekujemo da se desi čudo, ali treba da osvesti Srbe. To će biti od koristi samoj srpskoj zajednici na Kosovu i narodima u okruženju”, kazao je Kući.
Vlada Kosova ocenjuje da politička pitanja koja se tiču statusa Kosova ne mogu biti tema razgovora Zanijera sa vlastima u Beogradu. Kući kaže da je status rešen i da o tom pitanju mogu da govore samo zvaničnici Kosova.
“Gospodin Zanijer zna realnost na Kosovu, iako ima mandat u okviru UNMIK-a on zna da je Kosovo nezavisna i suverena država. Ipak, Kosova se tiču samo odluke njegovih institucija, a koje se donose u saradnji sa međunarodnom zajednicom”, kazao je Kući dodavši da Kosovo i Srbija mogu razgovarati samo u svojstvu dve suverene države, ali ne o pitanjima koja se tiču političkog statusa.
Zanijer je još ranije izjavio da će pred svaki eventualni susret sa vlastima u Beogradu imati konsultacije sa kosovskog Vladom, i da neće biti dogovora bez bez prethodne saglasnosti kosovskih vlasti.
U tom pogledu, politički predstavnici Albanaca očekuju da Zanijer u razgovorima sa Beogradom reši ona pitanja koja su njegovi prethodnici ostavili otvorenim. Arben Ćirezi uz Alijanse za budućnost Kosova veruje da su sever Kosova i misija Eulex hitna pitanja.
“UNMIK je ostavio otvoreno pitanje severa i prisustvo Eulexa u tom delu. Takođe Zanijer treba da zatraži od Beograda da prekine da podržava srpske paralelne strukture na Kosovu”, kaže Ćirezi.
Susret Zanijera sa šefom srpske diplomatije je prvi kontakt predstavnika UNMIK-a sa vlastima u Beogradu posle proglašenja nezavisnosti Kosova i nakon skoro dve godine prekida. Kako je saopšteno iz UNMIK-a, cilj ovog susreta je da se pokuša uspostavljanje dijaloga o praktičnim pitanjima na Kosovu.
Što se rekonfiguracije tiče, UNMIK kaže da Beograd ne može uticati na taj proces. Smatra se da se može pokušati da Beograd promeni stav po pitanju prihvatanja promena u misiji UN i Eulexa, dva procesa o kojima nije glasano u SBUN, već ih je odobrio generalni sekretar UN.
Nebojša Jović iz Srpskog nacionalnog veća Mitrovice, kaže da kosovski Srbi očekuju da UNMIK nepristrasno radi na pronalaženju pravog rešenja za obe zajednice.
“Mislim je to još samo jedna naša šansa da se kaže Zanijeriju da ovo što misli da radi nije baš najpametniji potez da ovo što Ban Ki Mun zagovara nije najpametniji potez. Svaka rekonfiguracija svaka promena na terenu dragocena je jer je UNMIK pokazao neposobnost svih ovih godina ali rekonfiguracija ili promena mora najpre biti odobrena u SBUN.”
Na osnovu plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Priština i Beograd, uz podršku UNMIK-a, treba da azgovaraju o pitanjima iz oblasti policije, sudstva, carine, verskog i kulturnog nasleđa te transporta.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG