Dostupni linkovi

U Vašingtonu podržan integritet Kosova


Džordž Buš (desno), Fatmir Sejdiu (u sredini) i Hašim Tači (levo)
Džordž Buš (desno), Fatmir Sejdiu (u sredini) i Hašim Tači (levo)

Sjedinjene Američke Države, SAD, su snažno podržale nezavisnost Kosova i nastavak izgradnje demokratske države, uz garanciju da su granice nove države nepovredive i medjunarodno priznate, izjavili su po povratku iz Vašingtona predsednik i premijer Kosova.

Kosovski čelnici su na konferenciji za novinare na međunarodnom aerodromu Priština, koju su prenosile nacionalne televizije, izjavili da su dobili punu podršku američkog predsednika Džordža Buša da će se nastaviti priznanje i da neće biti podele Kosova.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su SAD kao veliki prijatelj Kosova pružile podršku dosadašnjim procesima i obećale nastavak saradnje i pomoći u svim oblastima.
“SAD su pružile garancije očuvanju integriteta Kosova kao suverene države, uz naznaku da se sa novim priznanjima moraju nastaviti”, kazao je Sejdiu dodavši da je kosovska delegacija izrazila zahvalnost američkoj vladi i narodu na konstantnoj političkoj i ekonomskoj podršci.
Sejdiu je izjavio da su američkim zvaničnicima preneta uveravanja da će Kosovo biti zemlja moderne demokratije za sve njene gradjane, uz puno poštovanje prava manjina.
Najviša delegacija Kosova, predsednik Sejdiu, premijer Hašim Tači i ministar inostranih poslova Skender Hiseni, boravila je u prvoj poseti SAD na tom nivou posle proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara.
Naglasivši da se radi o istorijskim susretima sa američkom administracijom, premijer Hašim Tači je izrazio zahvalnost predsedniku Bušu i narodu SAD.
“Dobili smo veliku podršku nezavisnoj državi od predsednika Buša, koji se uvek zalagao za mir i stabilnost”, istakao je Tači podsetivši da se Buš još u junu 2007. godine založio za proglašenje nezavisnosti Kosova.
Kosovska delegacija je 21. jula u Vašingtonu razgovarala sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, a prethodno i sa sekretarkom Kondolizom Rajs i ministrom odbrane Robertom Gejtsom.
Predsednik Buš je izjavio da će pokušati da ubedi države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine što pre, te je podržao vlasti u Prištini u njihovom ‘angažovanju za ostvarivanje paketa Martija Ahtisarija i za pripadnike manjina’. Američki predsednik, takođe, izjasnio se i protiv bilo kakve podele Kosova.
Prema rečima Sejdiua posle podrške Buša očekuju se nova priznanja.
“Do sada smo imali održivo priznanje Kosova ali se to treba nastaviti kako bismo mogli da pristupimo članstvu u medjunarodnim organizacijama”, kazao je Sejdiu dodajući da će se na lobiranju angažovati SAD, zemlje EU i institucije Kosova.
Premijer Tači se posebno zahvalio američkoj vladi na podršci na donatorskoj konferenciji, obećanjem da će to pomoći razvoju Kosova. “Svaka podrška je za nas još veća odgovornost”, dodao je on.
Kosovski čelnici su Vašingtonu obećali nastavak borbre protiv kriminala. “Kosovo će aktivno učestvovati u borbi protiv terorizma”, poručio je Tači američkom predsedniku.
Čelnici kosovskih institucija su najavili da će Kosovo i SAD nastaviti ‘jačanje medjudržavnih odnosa, kao i saradnju u svim oblastima od obostranog interesa, od ekonomije do sigurnosti’.
U SAD je ostao ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni koji bi mogao da učestvuje na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, u petak. Kako prenose mediji ako to odobri vijetnamski ambasador koji predsedava Savetom, Hiseni će na sednici učestvovati zajedno sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom (Zannier).
Sam ministar Hiseni je medijima preneo kako očekuje da će otputovati za Njujork, sa namerom da prisustvuje sednici SB. Predstavnici UNMIK-a su bez iznošenja detalja naveli da će Zanijera pratiti jedan ‘kosovski lider’.
XS
SM
MD
LG