Dostupni linkovi

Hapšenje će doprineti ubrzanom hodu ka EU?


Eksperti u Srbiji ocenjuju da bi hapšenje Radovana Karadžiča, ali i posvećenost Vlade Srbije da okonča saradnju sa Tribunalom u Hagu, mogla doprineti ubrzanom hodu Srbije ka Evropskoj uniji. Kao jedan od ključnih momenata u tom ubrzavanju evropske perspektive Srbije jesu: odobravanje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sticanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

Zahvaljujući hapšenju Radovana Karadžića, Evropska unija mogla bi učiniti nekoliko važnih koraka i time ubrzati put Srbije ka Evropskoj uniji, ističu stručnjaci.

Jedan od tih koraka mogao bi biti odobravanje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Danijel Pantić, istraživač u Institutu za evropske studije, kaže za Radio Slobodna Evropa, da je Srbija, hapšenjem Karadžića, napravila veliki korak napred ka Evropskoj uniji:

„Možemo očekivati da će biti odobrena primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u najskorije vreme od strane Saveta ministara Evropske unije, znači to će biti urađeno po svemu sudeći po osnovu privremenog sporazuma koji onda omogućava asimetričnu trgovinsku liberalizaciju u našu korist, s tim što, smatram, da će onda dalji uslov, zapravo biti da ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju će biti sprovedeno onda kada se okonča saradnja sa Haškim tribunalom, a sa druge strane, potrebno je da sve države članice ratifikuju Sporazum o nacionalnim parlamentima, uključujući i Holandiju, što će onda i biti sprovedeno, a što omogućava da onda dalje ubrzano ulazimo u evropske integracije, da idemo ka članstvu, odnosno ka kandidaturi za članstvo i dalje ka pregovorima.“

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić, nedavno je za naš program rekao da bi Srbija mesto kadidata za članstvo u Evropskoj uniji mogla da stekne već krajem ove godine. Za Ivana Vejvodu, direktora Balkanskog fonda za demokratiju, nakon hapšenja Karadžića, ta Đelićeva tvrdnja zvuči sasvim ostvarivo:

„Čini mi se da ovo hapšenje Karadžića zaista otvara tu mogućnost sada kandidature, čak i u decembru, međutim, nije toliko bitno da li će ta kandidatura biti u decembru, ili možda, po češkim predsedavanjima Evropskom unijom, u januaru ili februaru, mnogo je važnije da su sve zemlje članice sada dobile jasan signal iz Srbije, da je jedna od glavnih obaveza ispunjena, a to omogućava, možda, već danas ministrima spoljnih poslova Evropske unije da otvore put ka primeni Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, što je preduslov da uopšte predamo kandidaturu.“

Ipak, ubrzanje evropske perspektive Srbije neće biti moguće ako glavni tužilac Tribunala u Hagu, Serž Bramerc u svom izveštaju ne da pozitivnu ocenu u pogledu saradnje Srbije sa tim sudom. Bramerc koji je trebalo još danas da stigne u Beograd svoju posetu pomerio je za nekoliko dana, a svi se nadaju da bi nakon hapšenja Karadžića njegov izveštaj mogao biti pozitivan. I Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Radio Slobodna Evropa, da će taj izveštaj najverovatnije biti pozitivan, a kao prva neposredna posledica toga biće:

„...Da će stupiti na snagu prelazni sporazum u kontekstu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je to bio jedan od momenata koji se iščekivao i koji je kočio primenu tog sporazuma. Tako da, ne bih rekla da su to neki benefiti, ali prosto da se taj proces nastavi nekim nesmetanim tokom. Ovaj potez može, prema reakcijama koje stižu, da uspostavi jedan pozitivan odnos Evropske unije prema Srbiji i da ojača taj neki odnos poverenja između Evropske unije i Srbije.“

Svi sagovornici RSE su vrlo pozitivni u oceni daljeg napredovanja Srbije ka Evropskoj uniji, a Vladimir Todorić direktor Pravnog foruma i ekspert za evropske integracije, kaže za RSE, da je veliki optimista, naročito u pogledu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

„Ja sam zaista skoro potpuni optimista da će već danas doći do najave, ako ne i do potpunog zelenog svetla za implementaciju privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala u aprilu ove godine. Doći će do jednog novog političkog razdoblja i ekonomskog u razvoju Srbije, koji, hajde da kažem, da se toliko nadam, da će biti jedan od najsrećnijih i najboljih perioda u njenoj skorijoj, a možda i dužoj istoriji. Ova Vlada će uživati punu političku podršku Evropske unije i to će se, naravno, osetiti i u izjavama, i u ponašanju, u atmosferi koja će se promeniti u Beogradu. Mislim da možemo očekivati završetak političke priče o odnosima Srbije i Evropske unije, pa da onda pređemo na teži deo posla, a to je ispunjavanje tehničkih standarda i ekonomskih za ulazak u Evropsku uniju.“
XS
SM
MD
LG