Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef UNMIK-a sutra u Beogradu


Lamberto Zanijer

Šef UNMIK-a Lamberto Zanier sutra putuje u Beograd da bi započeo razgovore o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu. Predstavnnici Vlade Kosova ne očekuju rezultate od ove posete.

"Više je to susret upoznavanja šefa UNMIK-a sa zvaničnicima Vlade u Beogradu. Istovremeno Zanier očekuje da započne dijalog o pitanjima koje je generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun istakao u pismima predsednicima Tadiću i Sejdiu“, izjavio je portparol UNMIK-a, Rasel Giki.

Planom o rekonfiguraciji UNMIK-a koji je sačinio generalni sekretar UN-a je predviđeno da Priština i Beograd razgovaraju o pitanjima koja se odnose na oblasti policije, pravde, carina, verskog nasleđa i transporta.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je za naš radio izjavio da se sa Srbijom može razgovarati samo u svojstvu dve suverene države. On ne očekuje neke rezultate od posete šefa UNMIK-a Beogradu.

Mislim da je to ideja od koje se ne može mnogo očekivati. Međutim kako god da je, o finalnom stautsu Kosova i o političkim pitanjima nema razgovora, oni su završeni. Međutim kao dve nezavisne i suverene države možemo razgovarati o interesima regionalne integracije, ali uvek imajući u vidu da o Kosovu govore predstavnici Kosova a da drugi imaju ulogu pomoći“, rekao je Kuçi.

Još pred početak razgovora šef UNMIK-a je izjavio da neće postići nikakav sporazum sa Beogradom bez prethodne saglasnosti kosovskih vlasti.

„Šef UNMIK-a je imao veoma produktivan sastanak sa predsednikom Sejdiuom prošle nedelje i oni su razgovarali o očekivanjima od posete Zanijera Beogradu. Prosto rečeno on će informisati predsednika o svakom sastanku i o onome što se na sastanku razgovaralo,“ kaže Giki.

Među prioritetnim pitanjima koje će Zanier imati u razgovorima je povratak sudova na severu Kosova, deo koji se nastavlja kontrolisati od strane paralelnih struktura koje finansira srpska vlada, kaže Giki.

Kuçi kaže da se neće dozvoliti vođenje razgovora koji će se doticati unutrašnje organizacije Kosova.

"Ni jedna diksusija koja se odnosi na unutrašnje organizovanje Kosova, koja se dotiće suvereniteta, teritorijalne celovitosti i dostojanstva države Kosovo ne može biti. Može biti razgovora o tome jedino ako se tiče regionalne integracije ili poštovanja prava manjina, ali u svakom drugom pogledu primat imaju Kosovo i njene institucije.“


Zamenik premijera Kosova kaže da ne očekuje da će nova vlada u Beogradu promeniti pristup prema pitanju Kosova. Međutim i pored toga on poziva zvanični Beograd da ne dovodi u pitanje teritorijalnu celovitost Kosova i da ne nastavlja da finansira paralelne srpske strukture na Kosovu.

XS
SM
MD
LG