Dostupni linkovi

Istorijski sastanak


Džordž Buš

Političari i analitičari u Prištini današnji susret najviših predstavnika Kosova sa predsednikom SAD Džordžom Bušom smatraju posebnim i istorijskim događajem.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju u vladi Kosova, Enver Hoxhaj ocenjuje da je današnji susret predsednika i premijera Kosova sa predsednikom Bušom jedan od najznačajnijih događaja u 2008. godini, uporedo sa proglašenjem nezavisnosti.

"Ostaće kao najznačajniji događaj u stvaranju, od rođenja i međunarodnog priznanja države Kosovo. To je uspostavaljanje bilateralnih odnosa na najvišem nivou, sa najjačom državom i sa najjačim predsednikom u svetu. Takav sastanak za Kosovo i njene građane je ne samo čast već i nova obaveza u procesu uspešnog stvaranja države“, rekao je ministar Hoxhaj.

Bivši premijer Kosova i potpredsednik opozicione Alijanse za budćnost Kosova, Bajram Kosumi kaže da ovaj susret govori o jačanju odnosa između SAD i Kosova.

„To je prirodni napredak procesa i odnosa između Kosova i međunarodne zajednice, konkretno Kosova i SAD, nakon istorijskih odluka koje su donete na Kosovu, o stvaranju države Kosovo i njenom priznavanju. U fokusu je i zahvalnost američkom narodu i politici, ali u prvom redu susret treba da se usredsredi na iznalaženje novih oblika stvaranja političke stabilnosti i bezbedosti ne samo na Kosovu već i u regionu“, kaže Kosumi

Poliitčki analitičar Ismail Hasani susret sa predsednikom Bušom ocenjuje izuzetno značajnim i istorijskim. To je prema njemu i potvrda onoga što se događalo i događa na Kosovu.

“Današnji sastanak institucionalnih lidera Kosova sa predsednikom Bušom nije rutina, već je to događaj od istorijskog značaja za noviju istoriju Kosova. To je potvrda procesa koji se događaju na Kosovu, rekao bih podrška narodu Kosova, Vladi Kosova i svim demokratskim procesima koji se događaju na Kosovu, posebno nakon proglašenja nezavisnosti."

Opozicija koristi i ovu priliku da kritikuje vlast. Kosumi smatra da kosovski lideri pored zahvalnosti američkom predsedniku Bušu treba da imaju jasam program šta da traže i u čemu Amerika može da pomogne Kosovu.

Suština onoga što će kosovski lideri predstaviti kod predsednika Buša nije poznata i nije predstavljena javno. Želim da naglasim da je kosovski lideri trebalo da imaju jasan program šta će zatražiti i šta je potrebno Kosovu, u kojim oblastima i pitanjima SAD mogu da pomognu u ovom trenutku. Pod jedan je iznalaženje održivog rešenja za severni deo Kosova, zatim stvaranje klime sigurnosti i poverenja između Kosova i država u regionu, zatim i unutrašnji problemi Kosova.“

I politčki analitićar Ismail Hasani kaže da kosovska strana u Vašignton nije otišla dovoljno pripremljena. On smatra da kosovska delegacije nije otišla sa konkretnim planom podrške Kosovu.

„Kosovska strana na ovaj sastanak nije otišla pripremljena sa zahtevima za podršku. U javnosti je rečeno da je to sastavni deo ovih sastanaka, ali mislim da kosovska strana treba više da izrazi spremnost za konsolidaciju države“, kaže Hasani.

Ovakve ocene odbacuje ministar Hoxhaj, koji kaže da će predsednik i premijer Kosova na sastanku sa američkim predsednikom predstaviti ono što želi politička elita i narod Kosova.

„I predsednik Sejdiu i premijer Thaqi će predstaviti ono što želi i čemu stremi narod Kosova i njegova politička elita“, kaže Hoxhaj ističući da nema nikakve sumnje u nedostatak koncepta ili vizije, već da se radi o kontinuitetu i nastavku dugoročnog procesa stvaranja države, u kojem je sada Kosovo.

Predsednik SAD će večeras oko 19 časova po srednjeevropskom vremenu primiti delegaciju Kosova u kojoj su predsednik Famtir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi.

XS
SM
MD
LG