Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zanijer u sredu u Beogradu?


Lamberto Zannier

Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer dobio poziv srpske Vlade da poseti Beograd i da će to tog susreta najverovatnije doći u sredu. Giki je kazao da će Zanijer sa vlastima Beograda razgovarati o mogućnosti pokretanja dijaloga između srpske Vlade i kosovskih vlasti.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je zainteresovan da se sastane sa vlastima u Beogradu kako bi razgovarao o tehničkim pitanjima, koja su predviđena planom generalnog sekretara Ban Ki Muna, saopštio je UNMIK.

Prema rečima portparola administracije Ujedinjenih nacija Rasela Gikija, šef UNMIK-a je dobio zvaničan poziv vlade u Beogradu i spreman je da na njega pozivitno odgovori.

“Šef UNMIK-a se zalaže da otpočne dijalog sa zvaničnicima srpske Vlade i očekujem da će se to desiti u sredu”, izjavio je Giki.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je uputio poziv šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru za posetu Beogradu, zbog kako se navodi pregovora o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu.

Do susreta će doći uoči sednice Saveta bezbednosti UN, 25. jula, na kojoj će učestvovati Zanijer. Na sednici će biti vođena rasprava o dokumentu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i rekonfiguraciji UNMIK-a.

U tom dokumentu Ban je naveo da je svom novom specijalnom predstavniku za Kosovo Zanijeru dao instrukcije da počne rekonfiguraciju te misije. To podrazumeva prenos ovlašćenja u oblasti policije sa UNMIK-a na misiju EU, Eulex, što konkretno znači postepeno smanjenje misije Ujedinjenih nacija.

Prema rečima Gikija generalni sekretar UN je zatražio od UNMIK-a da napravi plan rekonfiguracije te misije, što je i ubačeno u izveštaj koji će biti predstavljen SB. On kaže da sva dodatna pitanja u vezi sa Jeremićevom izjavom da će Beograd i UNMIK razgovarati o pitanju rekonfiguracije, treba uputiti kancelariji u Njujorku.

“Mi možemo razgovarati sa stranama i Njujorku pružiti informacije o našem planu rekonfiguracije. Šef UNMIK-a će u SB u petak predstaviti plan Ban Ki Muna, koji uključuje i deo o rekonfiguraciji”, kaže Giki.

Poznavaoci prilika smatraju da stav Beograda prema međunarodnim misijama ne može biti tema razgovora. Prema rečima političkog analitičara Ramuša Tahirija, mandat Eulexa i UNMIK-a definisao je generalni sekretar UN i u tome nisu učestvovali ni Priština a ni Beograd.

“Priznato je takođe novo stanje na Kosovu i sada treba razgovarati o tome da srpsko stanovništvo na Kosovu nađe načina da prihvati međunarodno prisustvo, UNMIK i Eulex, i da se uspostave razgovori sa institucijama Kosova”, ističe Tahiri.

Beograd se protivi međunarodnim misijama ili promenama unutar postojećih koje nisu odobrene od Saveta bezbednosti UN a koje su predviđene planom Martija Ahtisarija. Zbog toga je prisustvo misije EU neprihvatljivo u srpskim sredinama na Kosovu.

Međutim, ono o čemu će Zanijer razgovarati sa vlastima u Beogradu, a kako ga je ovlastio Ban Ki Mun, su praktični problemi na Kosovu. Portparol UNMIK-a kaže da će teme razgovora bita pitanja koja su od interesa za Beograd i Prištinu.

“Teme razgovora su iznete u pismu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koje je on uputio predsedniku Srbije i Kosova, Tadiću i Sejdiuu”, kaže Giki.

Na osnovu tog predloga Priština i Beograd bi trebalo da razgovaraju o pitanjima u oblasti policije, pravosuđa, carina, zatim o verskim objektima te transportu i komunikaciji.

Zbog mogućnosti uspostavljanja dijaloga o praktičnim problemima, Ramuš Tahiri ocenjuje važnom posetu Zanijera Beogradu.

“Normalno da Zanijer i srpska strana imaju različit pristup tim temama razgovora. Međutim kako bi to bila prva poseta šefa UNMIK-a posle dolaska misije Eulex i posle rekonfiguracije UNMIK-a mislim da je to značjna poseta i da će predočiti određene teme o kojima mogu razgovarati i u neku ruku rešiti ih”, kaže Tahiri.

XS
SM
MD
LG