Dostupni linkovi

Privatizacija Brezovice politički problem


Brezovica

Predstavnici insitucija Kosova najavili su da će turistički centar Brezovica biti privatizovan i pored neslaganja srpske zajednice. Međutim, zvaničnici dodaju da će se naći način da i srpska zajednica bude zadovoljna.

Opština Štrpce teško da će i predstojeće sezone moći da iskoristi svoj potencijal od koga je do pre deset godina živela. U ovoj planinskoj oblasti nalazi se poznata zimska turistička destinacija Brezovica, čija infrastruktura polako propada.
Da bi Inex ski-centar Brezovica oživeo neophodne su investicije a kao društveno preduzeće ono se prema kosovskim zakonima treba prodati. Međutim, to se za sada neće desiti pošto to ne prihvataju lokalni Srbi. Zbog toga je ovo pitanje i odloženo za period posle nezavisnosti.
Ministar za ekonomiju i finansije Ahmet Šalja kaže da je došlo vreme da se donese odluka.
“Protivljenja i pritisci dolaze od institucija izvan Kosova. Sada je došlo vreme da se konkretno deluje”, izjavio je Šalja ne precizirajući o kakvoj se odluci radi.
Privatizacija društvenih preduzeća na Kosovu se obavlja na osnovu UNMIK-ovih i kosovskih zakona. Međutim, ski-centar Brezovica je deo imovine beogradskog preduzeća Inex a Srbi ne prihvataju privatizaciju prema kosovskim zakonima.
Zvonko Mihajlović predsednik opštine Štrpce, formirane posle srpskih izbora 11. maja koju UNMIK ne priznaje, kaže da turizam propada iz bezbednosnih i samim tim političkih razloga. On ističe kako ovo pitanje treba da reši Vlada Srbije.
“Znate da je bilo pokušaja da ski-centar bude privatizovan. Bio je pokušaj od Kosovske poverilačke agencije, KPS, koja je htela da ski-centar stavi pod svoju šapu i privatizuje. Uspeli smo da se otrgnemo tome. Sada država Srbija pokušava da Inex ski-centar prisvoji i do toga će nadam se doći, svi zaposleni u Inexu imaće obezbeđenu platu iz budžeta Republike Srbije”, kaže Mihajlović.
Privatizacijom društvenih preduzeća na Kosovu bavili su se Kosovska poverilačka agencija i UNMIK, ali sada je izvršen prenos ovlašćenja i tim pitanjem će se baviti Kosovska agencija za privatizaciju.
Prema rečima Bahrija Šabanija, člana Borda te agencije privatizacija Brezovice je politički problem i treba pronaći načina da se on reši.
“Smatram da je potrebna politička odluka. Kosovski lideri zajedno sa međunarodnom zajednicom treba da ubede Srbe da je privatizacija u njihovom interesu, jer će doneti investicije”, kaže Šabani.
Mihajlović priznaje da infrastruktura propada i da su neophodne investicije, te je izrazio nadu da će Srbija naći kupca koji će uložiti određena sredstva.
“Naša namera je što se turizma tiče da država Srbija uloži sredstva u obnovu i izgradnju turističkog kompleksa u drugoj fazi bismo radili na dovođenju turista iz Srbije kojih je nažalost iz bezbednosnih razloga sve manje kako bismo oživeli tu granu privrede koja zapošljava oko 200 ljudi iz naše opštine”, ističe Mihajlović.
Ali ministar Šalja kaže da se prema Ustavu Kosova imovina i interesi svih građana moraju štititi.
“Razgovaraćemo sa Srbima kako bismo im objasnili eventualne nejasnoće, ali istovremeno imamo obavezu da štitimo interese svih građana”, izjavio je Šalja.
Brezovica je zimski i letnji turistički centar, ima dva hotela i veliki broj drugih smeštajnih objekata. Poslednjih godina povremeno ima turista i većinom su to kosovski Albanci ali i stranci koji rade na Kosovu. Zbog bezbednosno-političke situacije u toj većinski srpskoj sredini, pitanju privatizacije se pažljivo prilazi. Cilj je da se posao odradi prema zakonima Kosova i da se lokalno stanovništvo uveri da može da radi i doprinosi razvoju ovog poznatog turističkog centra.
XS
SM
MD
LG