Dostupni linkovi

Kosovski lideri u poseti SAD


Fatmir Sejdiu (levo), Kondoliza Rajs (u sredini) i Hašim Tači (desno) na pres konferenciji u Vašingtonu, 18. jul 2008.

Politički predstavnici Albanaca ocenjuju da se susretima kosovskog rukovodstva u Vašingtonu otvara put za nova priznanja Kosova kao države. Lideri Albanaca su u petak razgovarali sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, a u ponedeljak će ih primiti predsednik Džordž Buš.

Sjedinjene Američke Države su potvrdile svoju podršku razvoju nezavisnog Kosova, ocena je političkih predstavnika u Prištini posle susreta predsednika i premijera Fatmitra Sejdiua i Hašima Tačija sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs u Vašingtonu.
Zvaničnici su pozdravili podršku Vašingtona procesima na Kosovu i poruku da se treba nastaviti izgradnja države, demokratije i multietničnosti. Zamenik premijera Ram Manaj (Ramë) izjavio je da je sa tog sastanka poručeno da se priznanje Kosova treba nastaviti.
“Ovo je istorijski susret koji pokazuje da će biti nastavka podrške, lobiranja i novih priznanja nezavisnosti. Rajsova je jasno rekla da je nezavisnost Kosova činjenica koju treba da prihvate zemlje koje još nisu priznale Kosovo”, izjavio je Manaj ističući da će posebno veliki značaj imati sastanak kosovskih lidera sa američkim predsednikom.
I predstavnici opozicije očekuju da susreti u Vašingtonu utvrde državnost Kosova. Ibrahim Gashi iz Aijanse Novo Kosovo ističe da tim sastancima Kosovo dobija značaj na međunarodnom planu.
“To je poruka drugim državama da uspostave bilateralne odnose sa Kosovo, kao što je to uradila najveća svetska sila”, izjavio je Gaši.
Razgovor sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs je prvi susret kosovske delegacije na tom nivou posle proglašenja nezavisnosti u februaru. Poznavaoci prilika ocenjuju da je podrška SAD Kosovu veoma važna za konsolidovanje države. Politički analitičar Iljir Dugoli ističe kako je podrška lidera najveće svetske sile ohrabrujući signal za nastavak razvoja Kosova, a takođe i poruka drugim zemljama.
“SAD na jedan način stavljaju do znanja drugima da je Kosovo država, koja se mora tretirati kao poseban subjekt međunarodnog prava”, kazao je Dugoli dodavši kako se na drugoj strani evropske zemlje kolebaju da se prema Kosovu odnose kao prema državi.
Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs obećala je čelnicima institucija Kosova nastavak američke pomoći na putu izgradnje multietničke demokratije. “Budućnost Kosova će biti odlična. Narod, rukovodstvo i prijatelji Kosova su odlučni”, izjavila je Rajsova.
Čelnici institucija Kosova doputovali su u četvrtak u posetu SAD koju su ocenili kao istorijsku uz očekivanja da će američka administracija snažno podstaći nastavak međunarodnog priznanja. Od 192 članice UN, Kosovo su do sada priznale 43 zemlje.
“Naš cilj je izgradnja Kosova kao domovine za sve i sa svim demokratskim vrednostima”, izjavio je predsednik Fatmir Sejdiu.
Osim sa Rajsovom, Tači i Sejdiu su se u Pentagonu sastali i sa američkim ministrom odbrane Robertom Gejtsom. U ponedeljak 21. jula kosovske lidere primiće američki predsednik Džordž Buš.
XS
SM
MD
LG