Dostupni linkovi

Ivanović: Nezavisnost je bila greška


Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

Pojedini predstavnici kosovskih Srba izjavili su da je nezavisnost Kosova bila greška, jer nije rešila problem Kosova a dovela je do još dublje podele između Albanaca i Srba. U tom kontekstu, oni su istakli da neće prihvatiti misiju Eulexa sve dok se ona ne legalizuje prema međunarodnom pravu.

Nezavisnost Kosova je dovela do polarizacije po etničkoj osnovi i zato je to tragična greška, izjavio je za RSE Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo. Prema oceni Ivanovića svi oni koji su verovali da će se posle nezavisnosti rešiti problem međuetničke netrpeljivosti između Srba i Albanaca, sada su shvatili da su se prevarili.

“Nezavisnost Kosova je bila tragična greška i stranci koji su mislili da će time rešiti problem su zapravo sada postali svesniji da će nezavisnost dovesti do polarizacije po etničkoj osnovi. Prema tome i dve etničke zajednice će nastojati da se što je više moguće odvoje jedna od druge.”

I dok institucije Kosova utvrđuju nezavisnost i lobiraju u međunarodnoj zajednici za priznanje Kosova, kosovski Srbi su izvan tih procesa zahtevajući da se status zamrzne i krene u nove pregovore. Predstavnici Srba se nadaju da će se proces priznanja Kosova usporiti i da će se pitanje statusa ponovo pokrenuti.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća, SNV, sa sedištem u Gračanici, Dragan Velić dodaje da bez obzira na to što Albanci kažu da je status završen, mora se nastaviti traganje za obostrano prihvatljivim rešenjem.

“Sigurno da će Albanci i deo međunarodne zajednice, koji podržava nezavisnost Kosova, imati sve čvršći stav i sve više raditi na tom projektu, te isto tako očekujem da država Srbija i ogroman broj zemalja diplomatskim aktivnostima taj proces uspore i spreče a na drugoj strani stabilizuju srpsku zajednicu i na taj način da dođe do nekakvog rešenja u kome će ostati srpska zajednica”, smatra Velić.

I dok se na Kosovu uspostavljaju misija Eulexa i Međunarodna civilna kancelarija, koje treba da nadgledaju rad institucija nezavisnog Kosova, Srbi ističu kako te misije nisu legalne jer nisu odobrene u Savetu bezbednosti UN.

Međutim, šef Eulexa Iv De Kermabon pozvao je građane Kosova da imaju poverenje u misiju Evropske unije, a Srbima poručio da će im sva prava biti garantovana i zaštićena. Međutim, prema rečima Ivanovića sve dok se te misije ne legalizuju u Ujedinjenim nacijama one neće biti prihvaćene u srpskim sredinama.

“Misija Euleksa i ICO (Međunarodna civilna kancelarija) su nelegalne misije s obzirom da osnovu, pravni okvir nemaju nijedan međunarodni dokument nego izraženu volju zemalja EU da preuzme odgovornost. Prema tome mislim da se ide pogrešnim putem. Potrebno je da se legalizuje ta misija pa će onda ta misija biti prihvaćena od obe etničke zajednice”, kaže Ivanović.

Najveći deo srpske zajednice napustio je institucije Kosova posle proglašenja nezavisnosti 17. februara. Kosovski Srbi, okrenuti i politički i ekonomski ka Beogradu, očekuju da nova srpska vlada institucionalno zaštiti Srbe kako bi oni opstali na Kosovu. Velić se zalaže za jedinstveni nastup srpske zajednice.

“Očekujem od Srbije i država koje podržavaju Srbiju da se na terenu formira jedinstveni politički korpus koji će moći da institucionalno zaštiti Srbe i na taj način Srbi ostanu na ovim prostorima. Ja tako vidim taj proces i ubeđen sam da će tako biti jer svako drugo rešenje niti će Kosovo biti stabilno niti će biti multietničko niti će ovaj region biti stabilan”, ocenjuje Velić.

U najvećem broju Srbi ne učestvuju u radu institucija i pored poziva međunarodnih i kosovskih zvaničnika da se uključe u politički život. Velić kaže da se od Srba ne može očekivati da se integrišu u institucije nezavisnog Kosova, u kojima kako ističe Srbi nisu institucionalno zaštićeni.

Prema oceni Ivanovića, zbog nepoverenja između dve etničke zajednice došlo je do neintegracije Srba.

“Ta separacija među etničkim zajednicama će se otkloniti onoga trenutka kada nestanu uzroci a uzroci su strah nesigurnost, neizvesnost za život i imovinu. To su stvari koje se jednostavno moraju rešavati”, istakao je Ivanović.

Kosovski Srbi očekuju da počne politički proces u kome će sve strane raditi na opstanku srpske zajednice ali i na pitanju novog statusa koji će biti obostrano prihvatljiv.

XS
SM
MD
LG