Dostupni linkovi

Ne treba politizovati problem Suvog Dola


Šef UNMIK-a Lamberto Zanier je izjavio u četvrtak da se pitanje vodovoda u selu Suvi Do u opštini Mitrovica svakim danom sve više politizuje.

Projekat opštine Mitrovica o izgradnji vodovoda za nekoliko sela nastanjena Albancima je postao jabuka razdora, pošto su lokalni Srbi protiv prolaska vodovoda kroz njihova imanja. To je izazvalo i fizičke sukobe između lokalnih Albanaca i Srba. Zaoštravanje situacije je bio razlog da šef UNMIK-a naredi obustavu radova.

Sada, prema Zanieru, UNMIK brani svoj stav da završi preostali deo radova i sada je pri kraju tenderskih porcedura.

„Pitanje Suvog Dola znači snabdevanje zajednice vodom. Moje je uznemirenje da se ovo pitanje svakim danom sve više politizuje. Mislim da ono što treba da uradimo je da sagledamo koje su potrebe ljudi na terenu i da im pružimo usluge koje su njima potrebne“, rekao je šef UNMIK-a, ističući da vođenje poslova od strane UNMIK-a ima saglasnost svih strana.

Međutim, predsednik Opštine Mitrovica Bajram Rexhepi nije saglasan sa ovakvom odlukom i insistira da se radovi trebaju nastaviti prema dinamici koju je odredila opština:

„Naša je odluka da se ovaj projekat ostvari. Imali smo kontakte sa Zanierom i generalom De Maranakom i zatražili od njih da daju sigurne garancije da se ovaj projekat ostvari. Zato smo zatražili javnu izjavu ili da daju pismenu izvršnu naredbu“, rekao je Rexhepi.

Predsednik Mitrovice je najavio da će radovi započeti i bez saglasnosti UNMIK-a on biti prisutan tokom izvođenja radova. U međuvremenu šef UNMIK-a je putem saopštenja za medije pozvao sve strane da sačuvaju mir.

„Pozivam sve zajednice da potpuno sarađuju i da se uzdrže od reči ili dela koje dovode u opasnost projekat, pošto je on u interesu svakoga“, citira izjavu šefa UNMIK-a, portparol Rasel Giki.

Vlada Kosova je sa svoje strane sva ovlašćenja u vezi sa ovim projektom stavila u ruke predsednika Opštine Mitrovica.

Zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuči sugeriše da se pitanje reši putem dijaloga.

„Ovo ne treba shvatiti kao odnos sukobljenih strana između opštine i UNMIK-a, već više kao obostranu pažnju. Sa druge strane, mislim da potrebe građana ne treba da se blokiraju od strane onih koji traže blokadu. Verujem da će se iznaći najbolje rešenje pre svega za građane i međuetničke odnose“, kaže Kuči.

Suvi Dol nije prvi slučaj da su legitimni organi izazvani od strane paralelnih srpskih struktura. Predsednik Mitrovice Bajram Rexhepi smatra da je krajnje vreme da svi mehanizmi izvršavaju svoje obaveze i da se ne dozvoli anarhija stvorena od strane paralelnih struktura. On kaže da UNMIK ima vlast da se suprostavi izazovima paralelnih struktura, ali da za to nema volje.

„To je izazov i za centralne institucije, ali i UNMIK i KFOR. To je zajednički izazov, koji dolazi od nekih politički bolesnih glava koje pokušavaju da politizuju i ometaju i projekte koji nemaju nikakve veze sa politikom, jer se radi o vitalnom interesu građana.“

Zamenik premijera Hajredin Kuči traži odmerenost kako se ne bi dozvolile etničke tenzije.

„Ostvarivanje reda i zakona svakako treba da se dogodi, ali treba da budemo pažljivi da ne podižemo tenzije i da takve mere ne budu na štetu međuetničkih odnosa“, kaže Kuči.

Istovremeno, predstavnici organa reda skreću pažnju da ponavljanje incidenata na severu, kao što je slučaj Suvog Dola, može da pogoša bezbednosnu situaciju.

XS
SM
MD
LG