Dostupni linkovi

Rusija zaoštrava stav prema Kosovu


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev

Politički analitičari u Prištini ocenjuju da Rusija zauzima još strožiji stav prema Kosovu. Izjava predsednika Dimitrij Medvedeva, koji je Kosovo uporedio sa Irakom, smatra se razočaravajućom. Stalno protivljenje nezavisnosti Kosova i poređenje Kosova sa Irakom, ne doprinosi stabilnosti regiona, ocenjuje se u Prištini. Analitičari u Beogradu smatraju da je Medvedev prvenstveno imao u vidu teškoće sa kojima će se susresti EU u ostvarivanju projekta nezavisnosti Kosova.

Politički analitičar Ramuš Tahiri ističe kako se nadao da će Rusija zauzeti realniji stav prema Kosovu i uvideti da je ono nezavisno.

“Pitanje Kosova je rešeno proglašenjem nezavisnosti, na osnovu volje većinskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti. To je i princip spoljne i unutrašnje politike Rusije i međunarodne zajednice. Upozorenja kako postoji rizik da Kosovo postane ratna zona, crna rupa Evrope ne predstavljaju istinu”, kaže Tahiri ističući da je Kosovo faktor stabilnosti regiona.

Predsednik Rusije Dimitrij Medvedev je izjavio da je nezavisnot Kosova ilegalna. Obraćajući se ruskim ambasadorima i stalnim predstavnicima Rusije pri međunarodnim organizacijama, Medvedev je izjavio da je proglašenjem nezavisnosti Kosova još jednom podriveno međunarodno pravo. Ruski predsednik je istakao da je ‘Kosovo za Evropsku uniju kao Irak za Sjedinjene američke države’.

Takav stav prema oceni Tahirija predstavlja opasnost od konflikta. “Poređenje Kosova sa Irakom predstavlja rušenje dosadašnje osnove od koje se pošlo u intervenciji na Kosovu i za napore međunarodne administracije čiji je deo bila i Rusija u okviru Kontakt grupe”, izjavio je Tahiri dodavši da upravo upozorenja da bi Kosovo moglo biti izvor sukoba, predstavljaju opasnost od konflikta.

I Behljulj Bećaj kaže da izjava ruskog predsednika ne predstavlja realno stanje na terenu i ne doprinosi međunarodnom miru.

”Problem je u tome na koji način se shvata razvoj i demokratski odnos između zemalja i njihov suverenitet. Ako je suverenitet u funkciji pritisaka drugih onda je to prevaziđeno pitanje koje ne doprinosi stvaranju dobrih međudržavnih odnosa”, kaže Bećaj.


On upozorava da bi nastavak ruske politike mogao biti prepreka međunarodnom razvoju Kosova, kako u procesu novih priznanja nezavisnosti Kosova tako i po pitanju eventualnog članstva u Ujedinjenim nacijama.

“I pored takvog stava Rusije to ne treba biti prepreka, jer se politika međunarodne zajednice ne može identifikovati sa interesima jedne zemlje”, rekao je Bećaj. On je istakao da stav Rusije ne može biti odlučujući u rešavanju problema koji se javljaju u odnosima između Srbije i Kosova, a posebno ne u nastavku razvoja nezavisnog Kosova.

Rusija, koja je stalna članica SBUN, se protivi nezavisnosti Kosova, zbog čega predlog Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti nije usvojen u tom telu Svetske organizacije.

Medvedev upozorava Evropu

Povodom izjave ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva na savetovanju ambasadora u Moskvi, da je “za Evropsku uniju Kosovo isto što i Irak za SAD” – analitičari u Beogradu smatraju da je on prvenstveno imao u vidu teškoće sa kojima će se susresti Evropska unija u ostvarivanju projekta nezavisnosti Kosova.


Obrazlažući tezu da se iza izjave ruskog predsednika krije poruka Evropskoj uniji da će se suočiti sa teškoćama, Simeon Pobulić iz Fonda za međunarodne odnose kaže da se to pre svega odnosi na ogromna ulaganja kako bi se osposobio kosovski privredni život, zaposlili brojni nezaposleni i da bi se uopšte uredila ta zajednica da funkcioniše približno nekim evropskim pojmovima:


“On upozorava Evropu da će se upetljati u jedan problem koji zapravo nije sposobna da dovede do pravog rešenja, barem do sada nije pokazala tu sposobnost. Dakle, da će se Evropa upetljati kao i Amerikanci koji ni posle tolikih godina ne znaju šta da urade.”


Upitan, da li se, evntualno, iza ove rečenice kriju i neka oštrija upozorenja, Pobulić kaže:


“U politici ima i tog nekog skretanja pažnje na nešto što je teško i ozbiljno, ali ne bih mnogo analizirao tu rečenicu. Možda treba sačekati i videti šta će uslediti posle toga.”


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je ruski predsednik Dmitrij
Medvedev imao na umu činjenicu da je Kosovo, nesumnjivo, najkompleksnije međuetničko pitanje u Evropi:


“Sa opasnim izazovima koji prete da ugroze regionalnu stabilnost i da Zapadni Balkan vrate u razdoblje opštih međuetničkih sukoba sa nesagledivim posledicama. Hoću da verujem da je predsednik Medvedev imao na umu tu činjenicu jer kosovski problem izlazi iz regionalnog i spada u evropski problem - tu izjavu tako shvatam.”
XS
SM
MD
LG