Dostupni linkovi

Istorijski susret sa američkim predsednikom


Hashim Thaci i Fatmir Sejdiu
Hashim Thaci i Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi ocenili su da je susret delegacije Kosova sa predsednikom SAD Džordžom Bušom, zakazan za 21. juli, istorijski za odnose između Kosova i SAD.

„Mislim da je za nas izuzetno značajan susret, mogu sigurno reći da je istorijski susret za naše odnose, imajući u vidu i izuzetno značajne investicije koje su SAD uložile na Kosovu, govorim o svim oblastima i o onome što je najvažnije, za slobodu i nezavisnost Kosova,“ rekao je Sejdiu.


I premijer Hašim Thaqi ovu posetu smatra istorijskom:


„To je poseta koja će dati pečat uspesima na Kosovu i otvoriti put našoj evroatlanskoj viziji.“


Thaqi je ocenio da su uspesi na Kosovu u vezi sa izuzetnom ulogom SAD.

Kosovski predsednik je izjavio da će se sa predsednikom Bušom razgovarati o daljoj saradnji Kosova i SAD.


„Razgovaraće se o različitim aspektima dalje saradnje između dve zemlje, imajući uvek u vidu ulogu koju su SAD imale na Kosovu. Izrazićemo posebnu zahvalnost za njihovo angažovanje i spremnost da daju snažnu podršku Kosovu u hodu napred u svim oblastima. Biće reči i o drugim pitanjima koja su vezana za projekat saradnje između dve suverene države.“


Politički analitičari na Kosovu ocenjuju da susret najviših lidera Kosova sa predsednikom Bušom predstavlja međunarodno legitimisanje kosovskih lidera. Pre sastanaka sa predsednikom Bušom, koji je predviđen za 21. juli, najviši zvaničnici Kosova će se 18. jula susresti sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.

XS
SM
MD
LG