Dostupni linkovi

Protiv podele Kosova na zone odgovornosti


Yves de Kermabone
Yves de Kermabone

Šef misije Eulexa Iv De Kermabon pozvao je građane Kosova da imaju poverenje u misiju Evropske unije koja će garantovati vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova. Ovakve izjave dolaze u trenutku kada se aktualizuje pitanje podele Kosova na zone odgovornosti UNMIK-a i Euleksa. Kosovske institucije su to odbile.

Misija Eulexa ima za cilj da garantuje vladavinu zakona i poštovanje ljudskih prava na celoj teritoriji Kosova, izjavio je šef te pravosudno-policijske misije EU, Iv De Kermabon.

“Naš zadatak je da pružimo snažne garancije da će sudstvo, policija i carina raditi za sve građane Kosova. Mi smo odlučni da realizujemo ovaj naš posao,” kazao je Kermabon tokom posete Klini, gde je zajedno sa premijerom Tačijem obišao jednu srpsku porodicu.

Kermabon i Tači su srpskoj zajednici obećali podršku kosovskih i međunarodnih institucija u procesu povratka raseljenih lica. U tom pogledu Kermabon je kazao da će misija Evropske unije biti na raspolaganju svim zajednicama.

“Verujte nam i radite sa nama, jer je to najbolji način da vladavina zakona zavlada na celom Kosovu,” poručio je Kermabon.

Francuski general je još ranije najavio da će u procesu raspoređivanja Eulexa pokušati da ubedi kosovske Srbe da će im ta misija garantovati poštovanje i zaštitu prava.

Zvanični Beograd i kosovski Srbi se protive misiji Eulexa navodeći da njeno uspostavljanje nije odobreno u SBUN. U tom pogledu, Kermabon je kazao da je generalni sekretar UN, na osnovu Rezolucije 12 44, doneo odluku da rekonfiguriše UNMIK, a da je u tom kontekstu EU potvrdila svoju odluku da pošalje misiju Eulex na Kosovo.

Ovakva uveravanja Kermabona da će Eulex raditi na celom Kosovu dolaze posle predloga pojedinih međunarodnih zvaničnika da bi UNMIK trebalo da ostane u srpskim sredinama a Eulex u ostalim delovima Kosova. Tako je ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt izjavio da bi UNMIK trebalo da ostane u srpskim sredinama i posle procesa rekonfiguracije te misije.

Kermabon je rekao da ne može biti podele Kosova na zone odgovornosti UNMIK-a i Eulexa, te da će misija EU raditi na celoj teritoriji Kosova. Na predlog Karla Bilta reagovala je i zvanična Priština.

Čelnici institucija su kao neprihvatljive odbacili predloge koji na bilo koji način postavljaju pitanje podele Kosova. Predsednik Fatmir Sejdiu kaže da ne mogu postojati dve misije za dve zajednice.

“Na Kosovu ne mogu postojati dve odvojene misije za nadgledanje jedne ili druge etničke zajednice,” izjavio je Sejdiu, dodavši da se ne mogu više komentarisati izjave koje nisu deo jedinstvene međunarodne politike prema Kosovu.

Sejdiu je rekao da je u UN određeno kako će teći proces transformisanja i uspostavljanja međunarodnih misija.

“Priroda ovog procesa je predviđena u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Očekujemo da se ovaj proces brzo završi i da u oktobru UNMIK prebaci ovlašćenja na Eulex,” izjavio je Sejdiu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je Prištini i Beogradu predstavio način rekonstrukcije misije UN-a na Kosovu. Ban je najavio da će izmeniti delovanje UNMIK-a i da će se EU više angažovati. On je naveo da će se Eulex nalaziti pod okriljem UN. Priština je prihvatila taj plan, a Beograd odbacio.

Šef Eulexa Kermabon je izjavio da će misija EU postepeno zameniti misiju UN, izrazivši nadu da će Euleks krajem oktobra u potpunosti funkcionisati. Pripadnici Eulexa treba da nadgledaju rad pravosuđa, policije i carine, kako bi se garantovalo da te službe rade u skladu sa demokratskim standardima.

XS
SM
MD
LG