Dostupni linkovi

Vlada DS-a i SPS-a je bila nužnost


Daniel Serwer
Daniel Serwer

Direktor američkog instituta za mir Daniel Serwer za Radio Slobodna Evropa analizira hoće li naslednik Miloševića, novi srpski ministar policije Ivica Dačić, ispunjavati haške obaveze? Da li će se nova srpska vlada odlučiti za politiku kontinuiteta prema Kosovu ili će postepeno stišavati Koštuničini retoriku?

Serwer najpre komentariše ulazak Socijalista u Vladu sa proevropskom Tadićevom koalicijom.

“Mislim da je to bila nužnost koju su diktirali izborni rezultati. Nije to što se desilo najbolja stvar na svetu, ali, s druge strane, Socijalistima pruža priliku da pokažu da više nisu Miloševićeva partija. Videćemo kako će je iskoristiti.”

RSE: Ima u Srbiji i onih koji su smatrali da je bolje bilo pustiti Radikale da dođu na vlast, dati im šest meseci ili godinu dana, kako bi se izduvao njihov prenaduvani balon?

Serwer: I ja bih podržao tako nešto da je urađeno pre dve godine. Mislim da je fatalna greška Demokratske stranke i G17 plus što su ušle u vlast u periodu kada se odlučivalo o nezavisnosti Kosova. Da su umesto toga vlast prepustili Radikalima, onda bi Nikolićeva stranka morala da preuzme odgovornost za gubitak Kosova. Kako se to, međutim, nije dogodilo nego je Koštunici uspelo da zadrži Demokrate u Vladi, Radikali su izbegli da preuzmu tu odgovornost. Danas je situacija drugačija. Srbija pripada Evropi i što bude bila sposobnija Vlada koja je u tom pravcu vodi, tim pre će se ovi problemi prevazići.

RSE: Sada je Miloševićev naslednik, gospodin Dačić, kao ministar policije, nasledio i obavezu hapšenja Mladića i drugih optuženika za ratne zločine. Da li će imati stomak za takav zalogaj?

Serwer: Nikson je otišao u Kinu, zar ne? Od Dačića se očekuje da uradi ono što bi bilo ko drugi na toj funkciji morao da uradi – da uhapsi haške optuženike i da započne reformu policije i službi bezbednosti.

RSE: Ako Kosovo počne da doživljava svoj položaj kao da nije zaista nezavisno, to bi moglo probuditi uspavanog lava pan-albanizma, što bi bilo fatalno za Makedoniju, Srbiju i širi region, ocenili ste nedavno.

Serwer: Iako to pitanje nije danas na dnevnom redu, ukoliko Kosovo ne bude bilo adekvatno tretirano, ako, na primer, dođe do njegove podele ili pak do neuspeha generalnog priznanja njegove nezavisnosti, verujem da bi to bi moglo dovesti do ponovnog budjenja pan-albanizma na Balkanu. Tu na delu imamo, manje-više ovakvu trgovinu: Albanci su rekli - ako Kosovo dobije nezavisnost, mi pristajemo da živimo u više zemalja, ali ako ne bude nezavisno, mi ćemo ponovo otvoriti albansko pitanje.

RSE: Da li će po vašem mišljenju ova Vlada postepeno stišavati dosadašnju retoriku suvereniteta prema Kosovu u Koštuničinoj stilistici?

Serwer: Nije stvar toliko u tome da li Srbija polaže pravo na suverenitet nad Kosovom. Da to pravo polaže stoji jasno u njenom Ustavu. Meni se čini da je problem na terenu realne politike i da je tu Srbija po pitanju Kosova samu sebe saterala u ćorsokak. Sada treba da vidi kako da odatle izađe, ali to bih ostavio geniju ljudi u Beogradu. Mogu samo reći da pozdravljam poziv Beograda na razgovore sa Prištinom. Mislim da je to dobra ideja zato što zaista ima mnogo problema koje dve prestonice treba da reše. Meni izgleda da je već više nego sazrelo vreme da ti razgovori započnu. Da li će se to i dogoditi – videćemo.

XS
SM
MD
LG