Dostupni linkovi

Za i protiv izbora na Kosovu


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Međunarodna civilna kancelarija razmatra potrebu održavanja izbora na Kosovu na osnovu paketa međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Paket predviđa da se najkasnije u roku od devet meseci od rešenja statusa na Kosovu održe izbori na svim nivoima. Među političkim strankama na Kosovu o tome ne postoji saglasnost, partije na vlasti ističu da su institucije Kosova formirane na osnovu paketa Ahtisarija, dok opozicija zahteva da izbora svakako bude.

Šef Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Ram Buja kaže da je pitanje izbora završena stvar.


„Mi verujemo da je pitanje izbora završeno i da institucije imaju četvorogodišnji mandat, međutim ako o tome treba da se raspravlja mi smo spremni. Mi se takođe ne plašimo, da ukoliko bude jedinstvene odluke idemo na izbore, jer ćemo biti još veći dobitnici nego do sada,“ kaže Buja.

Potpredsednik Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makoli smatra da je održavanje izbora jasno utvrđeno u paketu i da niko nema prava da izbegne obaveze koje proizilaze iz paketa Ahtisarija.

„Dokle god Kosovo funkcioniše prema predlogu Ahtisarija, dok se cela zakonska infrastruktura stvara na toj supstanci, onda svaka druga odluka sem održavanja izbora stavlja van snage ovaj paket. To otvara mogućnost nepoštovanja i drugih delova paketa. Pitanje održavanja izbora je ustavno pravno pitanje i tu ne sme biti kalkulacija niti od strane vlasti niti opozicije,“ kaže Makoli.

Drugačije obrazloženje dinamike ostvarivanja paketa Ahtisarija daje Eqerem Kryeziu, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, koja je deo aktuelne vlasti.

"Paket Ahtisarija predviđa drugačiju dinamiku, ali zbog Ruske Federacije ta dinamika je promenjena. Inače, prema dinamici Ahtisarija su održani i izbori od 17. novembra,“ kaže Kryeziu.

On smatra da odluka šefa UNMIK-a o četvrogodišnjem mandatu institucija predstavlja argument da izbora ne treba da bude.

"Ne treba zaboraviti činjenicu da ovi izbori imaju četvorogodišnji mandat, i da su takvi proglašeni odlukom šefa UNMIK-a. Međutim, ako nema opšteg konsenzusa, to je drugo pitanje, to je pitanje političke volje uključujući i vladajuću koaliciju.“


Ernest Luma iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da se izbori svakako trebaju održati, pošto, prema njemu Kosovo ne može da izbegne obaveze koje proizilaze iz paketa Ahtisarija.

„Od početka smo rekli da mi želimo da poštujemo dokument Ahtisarija kao celinu, a ne deo po deo. Pitanje izbora treba da se poštuje i ostvaruje na osnovu sveobuhvatnog predloga Ahtisarija.“

Mi smo, kaže Luma, imali razumevanje za naše stavove od strane domaćih partnera i onih koji su odgovorni za odluku o održavanju izbora. Za održavanje izbora se zalaže i Demokraski savez Dardanije, ali oni ističu da izbori treba da se održe sledeće godine.

Buja iz DPK kaže da je Ustav Kosova drugačije od paketa Ahtisarija regulisao pitanje izbora, pošto u tom dokumentu institucije Kosova imaju četvorogodišnji mandat. Opozicija odbacuje takvo tumačenje, ističući da su izbori od 17. novembra održani na osnovu ustavnog okvira koji je tada bio na snazi.

Međunarodna civilna kancelarija i visoki predstavnik UE za Kosovo imaju za zadatak da prate i obezbeđuju ostvarivanje paketa Ahtisarija i u ovoj oblasti. Oni treba konačno da odluče i o održavanju izbora.

XS
SM
MD
LG