Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izdavanje kosovskih pasoša od 21. jula


Građani Kosova ranije su koristili pasoše bivše Jugoslavije i UNMIK-a

Građani Kosova od 21. jula moći će da dobiju pasoše Republike Kosovo. Ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti izjavio je da je pasoš visokog sigurnosnog kvaliteta i u skladu sa evropskim standardima. Kosovski pasoš imaće plavu poleđinu a tekst će biti ispisan na zvaničnim jezicima.

Procedura izdavanja pasoša Republike Kosovo počinje ove nedelje a već od sledeće oni će biti u rukama građana. Ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti izjavio je da će do kraja nedelje administrativni deo posla biti spreman.

“Krajem ove nedelje počinjemo da izdajemo formulare za dobijanje novih pasoša. Tako da je sve spremno za sprovođenje ovog procesa,” izjavio je Pajaziti dodavši da je pasoš visokog sigurnosnog kvaliteta.

Pasoš Kosova će biti plave boje, na prednjoj korici stajaće grb Kosova, a tekst će biti ispisan na zvaničnim jezicima albanskom i srpskom, kao i engleskom jeziku. Pasoši se izdaju na period od deset godina, a taksa iznosi 25 evra.

Pasoš je izrađen po najmodernijoj tehnologiji, te se smatra da je nemoguće falsifikovati ga. Ovaj pasoš ispunjava sve standarde Međunarodne organizacije za civilni saobraćaj, kao i Evropske unije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova će nove pasoše podeliti svim zemljama članicama UN, kako bi se one izbliza upoznale sa izgledom i kvalitetom kosovskih pasoša.

Ministar Pajaziti je izjavio da postoji spremnost mnogih država koje su priznale nezavisnost, kao i među onima koje to još nisu učinile, kao što su Crna Gora i Makedonija, da priznaju pasoše Republike Kosova.

“Postoji pozitivno raspoloženje kod mnogih država da priznaju kosovski pasoš pa i među onim zemljama koje još nisu priznale nezavisnost Kosova,” kazao je Pajaziti, dodavši da će se to desiti zbog obostranog interesa kako u prevozu ljudi tako i u razmeni robe.

Najavljeno je da će početkom sledeće nedelje početi i izdavanje diplomatskih i zvaničnih pasoša te putnih dokumenata. Nakon toga počinje izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola.

XS
SM
MD
LG