Dostupni linkovi

Poštovani putnici, može malo torture?


I kad ste pomislili da vas u 'ratu protiv terorizma' više ništa ne može iznenaditi, Amerikancima su ruku pomoćnicu u mrcvarenju nevinih nesebično ponudili njihovi susjedi Kanađani.

Kanadska tvrtka Lamperd Less Lethal, Inc. smislila je zastrašujući, gotovo filmski način za svladavanje potencijalnih otmičara aviona.

Njihova tzv. sigurnosna narukvica radi na istom principu kao i ogrlice za zatvorenike iz znanstveno-fantastičnog trilera Wedlock s Rutgerom Hauerom iz 1991. godine, s tom razlikom da narukvica ipak ne raznese glavu nositelju, nego ga samo "potpuno ošamuti na nekoliko minuta".

Promotivni video na stranici proizvođača sugerira da bi narukvicu trebali nositi svi putnici na svim avionima sve "dok ne stignu na odredište".

Sigurnosna narukvica bi također trebala zamijeniti ukrcajne karte, sadržavati osobne podatke svakog putnika, pratiti kretanje prtljage svakog putnika te na zapovijed potpuno onesposobiti onoga tko je nosi.

Da, dobro ste pročitali, kretanje svakog putnika američka bi vlada nadgledala pomoću GPS-a te ga poput neposlušnog psa elektrošokirala svaki put kad "odluta predaleko".

Viši dužnosnik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti prilično se zagrijao za uređaj koji se vrlo malo razlikuje od policijskog elektrošok-pištolja.

Jasno je da je Elektronička ID narukvica samo drugo, "neutralnije" i "tržišno prihvatljivije" ime za EMD sigurnosnu narukvicu, gdje EMD znači "elektro-mišićni poremećaj". Pogotovo uzmu li se u obzir i "skrivene mogućnosti" koje narukvica pruža.

Paul S. Ruwaldt, iz Uprave za znanost i tehnologiju te Ureda za istraživanje i razvoj američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, pisao je izumitelju ove strašne naprave s kojim se već prije sreo.

"Želim da bude jasno, mi (savezna vlada) smo zainteresirani za imobilizacijsku sigurnosnu narukvicu i s nestrpljenjem očekujemo vašu pismenu ponudu",
napisao je Ruwaldt u službenom dopisu.

Prema Ruwaldtu, narukvica bi, osim "kao uređaj za fizičko onesposobljavanje, mogla služiti i kao sredstvo u ispitivanju osumnjičenih".

Lamperd Less Lethal Inc. je i službeno reagirao na objavu vijesti u medijima prije zaključivanja posla te je ponudio dodatno objašnjenje o čemu se tu zapravo radi.

"Želimo raščistiti sve nejasnoće vezane uz sigurnosnu narukvicu na civilnim letovima. "


Narukvica ostaje neaktivna sve do situacije otmice aviona. Tek tada će je član posade aviona aktivirati i osposobiti za kaznene mjere – ali samo onih koji trebaju biti onesposobljeni.

Korak bliže izlječenju

Dobar dio pacijenata oboljelih od raka ne umire od primarnog tumora, nego od metastaza. Znanstvenici su korištenjem nanočestica uspjeli spriječiti širenje raka kroz tijelo miševa.

U eksperimentu koji je provelo Kalifornijsko sveučilište patolog David Cheresh je dizajnirao nanočestice koje se selektivno vežu na protein koji se nalazi na površini krvnih žila koje tumoru donose hranu i kisik.

Čestice su bile napunjene doksorubicinom, efikasnim, no vrlo otrovnim lijekom, kojem su nuspojave uništavanje bijelih krvnih zrnaca i bolesti srca.

Ciljajući na stanice krvnih žila, istraživači su uspjeli upotrijebiti samo jednu petinu količine lijeka koja se koristi u tradicionalnom liječenju.

Korištenje nanotehnologije u liječenju nije novost, no znanstvenici su otkrili nešto novo: iako nanočestice nisu utjecale na originalni tumor, spriječile su njegovo širenje.

U teoriji bi ova metoda liječenja usporila napredak bolesti.

Cheresh je rekao da novonastajući tumori, koji su još premali za detekciju, ovise o dotoku krvi. Budući da im je doksorubicin ograničio dotok krvi, tumori nisu rasli.

Korištenje doksorubicina samo je jedan primjer kako će nanotehnologija opasne lijekove učiniti manje opasnima.


G8 o stakleničkim plinovima


Šefovi država i vlada industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije na sastanku u Japanu postigli su dogovor koji predviđa smanjivanje stakleničkih plinova najmanje za polovicu do 2050.

"Dogovor znači da se Sjedinjene Američke Države po prvi put obvezuju na srednjoročno smanjenje emisije stakleničkih plinova",
izjavio je predsjednik japanske vlade Yauso Fukuda u utorak na mjestu sastanka u Toyaku.

SAD je godinama blokirao ostvarenje klimatskih ciljeva u okviru G8, jer smatra da u njemu trebaju sudjelovati i zemlje u razvoju poput Kine i Indije.

Osim toga, G8 podržava osnivanje dvaju fondova Svjetske banke radi borbe protiv globalnog zatopljenja, kojima će pridonijeti sa šest milijardi dolara.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF kritizirala je dogovor G8 nazvavši ga nedovoljnim.

Vođe G8 nisu uspjeli na sastanku na vrhu omogućiti napredak u međunarodnim pregovorima o klimi, priopćio je WWF u utorak.

Cilj ograničavanja globalnih emisija ugljičnog dioksida za barem 50 posto do 2050. nije dovoljan, smatra WWF.


Do abortusa preko interneta

U zemljama u kojima je abortus zabranjen sve više žena preko interneta naručuje tablete za abortus pomoću kojih će i bez odlaska liječniku ostati bez ploda.

Kako javlja BBC žene i djevojke iz Sjeverne Irske, kao i iz još sedamdeset zemalja, pomoć traže preko internet stranice Women on Web, čiji autori tvrde kako "mogu pomoći svakome tko želi na siguran način abortirati".

No, britanski stručnjaci otkrili su kako od 400 žena koje su konzumirale naručene tablete njih čak 11 posto moralo je na hitnu operaciju ili zbog obilnog krvarenja nakon uzimanja tableta, ili zato što su im dijelovi ploda ostali u maternici.

Svakih sedam minuta u svijetu umre jedna žena zbog ilegalno napravljenog abortusa

Women on Web traže o ženama koje naručuju tablete potpunu dokumentaciju uz službenu izjavu u kojem su tjednu trudnoće. Tablete šalju samo u zemlje u kojima je abortus strogo zabranjen te ako su žene trudne manje od devet tjedana. Na naslovnici Women on Web može se pročitati i porazna statistika: svake godine 42 milijuna žena počini abortus, svakih sedam minuta u svijetu umre jedna žena zbog ilegalno napravljenog abortusa.

U rajčici je sjećanje

Zahvaljujući genetskim manipulacijama rajčice već dugo nisu ono što su nekoć bile, no u očekivanju globalne epidemije Alzheimerove bolesti, mogle bi nam biti jedina nada i postati omiljeno cjepivo.

Rajčice bi u bliskoj budućnosti mogle poslužiti kao 'cjepivo' protiv Alzheimerove bolesti, pokazali su preliminarni rezultati studije Istraživačkog instituta za bioznanosti i biotehnologiju u Seulu.

Znanstvenici su genetski modificirali povrće kako bi imunološkom sustavu 'podvalili' napad na beta-amiloide, proteine koji uništavaju moždane stanice.

Djelotvornost je ispitana na miševima koje se jednom tjedno tijekom tri tjedna hranilo modificiranom rajčicom. Prema uzrocima krvi ustanovljeno je da je došlo do aktivacije imunološkog sustava koji je počeo kreirati antitijela, ali razine taloženja proteina u mozgu se ipak nisu smanjile.

Znanstvenici trenutno rade na pojačavanju cjepiva, odnosno doze proteina u rajčici kako bi imunološki odaziv bio intenzivniji.

Kao razlog odabiranja rajčice naveden je njen okus, popularnost i mogućnost da se jede sirova. No, kuhanjem modificirane rajčice cjepivo se uništava. Nije isključena mogućnost korištenja i drugog povrća u ovakvoj funkciji cjepiva.



XS
SM
MD
LG