Dostupni linkovi

Brisel obećao Kosovu 500 miliona eura


Oli Ren i Hašim Tači u Briselu, 11. jula 2008.
Oli Ren i Hašim Tači u Briselu, 11. jula 2008.

Evropska komisija najavila je danas, na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije u Briselu, sumu od 500 miliona eura za ekonomski oporavak Kosova. Ova bi suma najmlađoj evropskoj državi trebala biti dostavljena do 2011. godine.

Od pominjanih 500 miliona eura, samo je 100 novi iznos. Preostalih 400 miliona već je ranije bilo predvidjeno za oporavak kosovske privrede u periodu prije priključenja Evropskoj uniji. Povjerenik Unije za proširenje Olli Rehn objavio je na otvaranju ove Konferencije kako očekuje da se prikupi "milijardu eura" za djelimično finansiranje programa socijalno-ekonomskog razvoja na tri godine 2009.-2011., koji je izradila kosovska Vlada.

"Ova obećana sredstva bit će usmjerena za obrazovanje, razvoj kosovskih institucija, konsolidiranje demokratije i pravne države, dobro vodjenje multietnièkog društva i stvaranje povoljnih uvjeta za strane investicije", rekao je Rehn.

Rehn je posebno istakao kako kosovska Vlada mora osigurati da se svaki euro efektivno utroši i to na dobrobit cijele zajednice, uključujući i srpsku manjinu. Pomenuvši program socijalno-ekonomskog razvoja kojeg je izradila Vlada Kosova i za čiju je realizaciju potrebna pomoć od milijardu i 4oo miliona eura, premijer Hashim Thaci je kazao:

"Donatorska konferencija predstavlja početak nove faze razvoja Kosova. Radićemo zajedno s našim partnerima – SAD, EU i NATO-om kako bismo izborili budućnost za Kosovo".

Kosovski premijer je potvrdio kako je juče njegov Kabinet zatražio prijem u članstvo Medjunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke:


"Vjerujem da mi zaslužujemo da vrlo skoro postanemo dio NATO-a, Evropske unije i vjerujem da ćeemo od Svjetske banke i MMF-a uskoro dobiti pozitivan odgovor".

Članicama MMF-a i Svjetske banke mogu postati samo suverene države. Prema tumačenjima kosovskih predstavnika, nema pravnih zapreka da Kosovo postane članicama tih međunarodnih financijskih institucija. Analitičari pak tvrde da je kosovska prepreka na putu do dvejtskih finansijskih institucija mali broj zemalja koje su priznale nezavisnost ove najsiromašnije zemlje u Evropi. Kosovo su do sada priznale 43 od 192 članice Ujedinjenih naroda. U Prištini očekuju da će se broj zemalja koje priznaju nezavisnost te države povećati prije zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru ove godine.

XS
SM
MD
LG