Dostupni linkovi

Zanijer poručio Srbima - Status je rešen


Lamberto Zannier
Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u utorak u Mitrovici da su razgovori o statusu Kosova završeni. Zanijer je izrazio spremnost da poseti Beograd. A na severu Kosova, posle višednevnih sporadičnih sukoba između lokalnih Srba i Albanaca u selu Suvo Dol, situacija je mirna ali napeta.

Moramo rešavati probleme koji predstoje, pošto su razgovori o statusu završeni, izjavio je u Mitrovici šef UNMIK-a Lamberto Zanijer. Zanijer je izrazio spremnost da sa vlastima u Beogradu razgovara o rešavanju praktičnih problema na Kosovu.

“Razgovori o statusu su završeni i sada se krećemo ka drugom okruženju, to su zapravo problemi koje moramo da rešimo”, kazao je Zanijer posle sastanka sa predstavnicima srpske zajednice.

Zanijer je izjavio da od nove Vlade u u Beogradu očekuje konstruktivan pristup kada je Kosovo u pitanju. Novi šef UNMIK-a je kazao da želi da pomogne u dijalogu između srpske Vlade i kosovskih vlasti. On je izrazio spremnost da poseti Beograd čim dobije poziv od predstavnika srpskih vlasti.

“Nadamo se da ćemo pronaći dobar način komunikacije. Siguran sam da postoje svi preduslovi za to. Ja mogu pomoći u dijalogu između srpske Vlade i kosovskih vlasti”, rekao je Zanijer.

Po prvi put od kako je došao na mesto šefa UNMIK-a Lamberto Zanijer boravio je u severnoj Mitrovici. Na sastanku sa šefom UNMIK-a učestvovali su predstavnici Demokratske stranke Srbije (DŠ), Demokratske stranke (DS), Nove Srbije (NS), Socijalističke partije Srbije (SPS), G17 Plus, Srpske radikalne stranke (SRS) kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve ( SPC).

Srbi su Zanijeru preneli da ne prihvataju nezavisnost Kosova. Koordinatorka stranke G17 Plus za Kosovo Stojanka Petković izjavila je nakon sastanka da je Zanijer izrazio želju za saradnju sa Beogradom. Prema njenim rečima, dogovorena je dalja saradnja kako bi se mogli rešavati konkretni problemi koji muče srpsku zajednicu a šef UNMIK-a je obećao da će o svakom kontaktu sa Beogradom obaveštavati predstavnike kosovskih Srba.

“Uvideo je (Zanijer) da bez Beograda i bez učešća srpske zajednice nema trajnog rešenje. Mi smo sa druge strane obratili pažnju na to da za nas status Kosova još uvek nije rešen i da očekujemo dalje pregovore da se ne slažemo i da ne prihvatamo nezavisnost Kosova, već da u skladu ša Rezolucijom 12 44 nađemo neko trajno a to znači kompromisno rešnje za šta ćemo se zalagati”.

Zanijer se odvojeno sastao i sa političkim predstavnicima Albanaca iz Mitrovice.

Inače, šef UNMIK-a je boravio u Mitrovici u trenutku kada u tom regionu vladaju međuetničke tenzije, posle višednevnih sporadičnih sukoba između lokalnih Srba i Albanaca u selu Suvi Dol kod Mitrovice. U tim sukobima jedan Srbin je teško povređen.

Tuča je izbila u petak zbog izgradnje lokalnog vodovoda. Lokalni Srbi ne dozvoljavaju izgradnju vodovoda jer on treba da prolazi kroz njihova imanja. Takođe, Srbi traže da opština Mitrovice dobije dozvolu srpskih vlasti, koje Albanci smatraju paralelnim strukturama.

U međuvremenu, radovi su prekinuti posle odluke šefa UNMIK-a. Predsednik opštine Mitrovica, u južnom delu grada, Bajram Redžepi izjavio je da je posle incidneta između Albanaca i Srba zbog vodovoda razgovarao sa međunarodnim administratorom. Rezultat tog razgovora kazao je Redžepi je saradnja u cilju stišavanja tenzija. Prema Redžepiju, Zanijer je zatražio da se prekinu radovi kako bi se pronašlo rešenje za nastavak izvođenja radova na izgradnji vodovoda.

U policiji su naveli da je posle višednevnih svađa i gađanja kamenicama, istraga u toku a stanje trenutno mirno ali krhko. Nekoliko osoba je uhapšeno. U Suvom Dolu su prisutne jake snage bezbednosti - policije i Kfora. Portparol KPS-a Veton Eljšani kaže da će policija sprečiti ponavljanje incidenata.

“Kosovska policija u saradnji sa UNMIK policijom i Kforom radi kako bi sprečila da situacija eskalira. Ako dođe do toga mi smo spremni da reagujemo”, izjavio je Eljšani.

XS
SM
MD
LG